PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Stop Violències diu que no té cap denúncia oficial de la Fiscalia

S’acusa Cortés de calúmnies i difamació contra el Govern

Per Victoria Gómez Pérez

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, intervé a la Cedaw de l’ONU.
La presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, intervé a la Cedaw de l’ONU. | STOP VIOLÈNCIES

Stop Violències assegura que ningú l’ha informat oficialment que el Ministeri Fiscal l’hagi denunciat davant la Batllia per les seves declaracions en la Convenció sobre l’Eliminació de tota forma de Discriminació envers les Dones (Cedaw, per les seves sigles en anglès) de l’ONU el passat mes d’octubre. De fet, la presidenta de l’associació, Vanessa M. Cortés, va afirmar que s’ha assabentat dels delictes que se l’imputen a través dels mitjans de comunicació, el que «atempta contra diversos drets fonamentals» i ha ratllat la seva presumpció d’innocència. «Com pot ser que ho sàpiga abans una periodista que jo, que soc la principal interessada?», es va preguntar Cortés. A més, va informar que quan dimecres va acudir a la Fiscalia li van comunicar que la seva causa va entrar a la Batllia al mes de juliol, però sense donar-li cap número de registre, batlle o motius d’acusació. En les seves declaracions en l’ens internacional a Ginebra, Cortés va presentar un informe de 161 punts en el qual va exposar que a Andorra actualment existeix tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual o que «els poders de l’Estat i de l’Església no s’han separat i la política de la por acampa al seu aire». En aquest sentit, va considerar en declaracions a EL PERIÒDIC que la denúncia és «una prova més» que el Govern continua «abusant de les seves eines d’Estat» i que, malgrat «la preocupació que ha mostrat la ciutadania a través de les xarxes socials», ella té «la consciència molt tranquil·la» perquè «és una cosa que esperàvem i estem preparades pel que vingui».

 

Els delictes

Ara, i segons va publicar ahir el Diari d’Andorra, «el ministeri públic insta la Batllia a incoar diligències prèvies envers Mendoza [Cortés] com a autora d’uns presumptes delictes majors de calúmnies fetes amb publicitat contra el Govern i de difamació contra els coprínceps, així com d’un delicte menor contra el prestigi de les institucions». En la denúncia se citen textualment diferents declaracions de la presidenta d’Stop Violències, tant a la Cedaw com en un reportatge que va emetre el programa Sense ficció de TV3 sobre la interrupció de l’embaràs al Principat. D’acord amb  això, la Fiscalia considera que en les manifestacions de Cortés hi ha «errades significatives que demostren la poca rigorositat de l’informe» i apunta que algunes de les seves expressions serien «constitutives d’un delicte menor contra el prestigi de les institucions». 

Així, l’assumpte és en aquests moments en mans d’advocades nacionals i internacionals i Stop Violències compta amb el suport de diverses entitats feministes d’arreu del món. Tot plegat, ha desencadenat en una situació «estranya i molt greu» perquè «no es respecta la meva llibertat d’expressió», en paraules de Cortés. En els pròxims dies, un cop les magistrades que col·laboren amb l’associació decideixin com actuar, la presidenta va avançar que s’enviarà un comunicat de premsa en què s’informarà sobre els pròxims moviments. «Mentrestant, seguirem treballant perquè la llista de vulneracions de les nostres llibertats és llarga».

PUBLICITAT
PUBLICITAT