PUBLICITAT

Andorra la Vella

Enric Casadevall reconeix que instrucció penal pateix un «tap»

Bailén i Cornella neguen corrupcions o injustícies en el seu concurs

Per Judith Sáez

Presa de possessió de les magistrades Bailén i Cornella.
Presa de possessió de les magistrades Bailén i Cornella. | EL PERIÒDIC

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric  Casadevall, va reconèixer que instrucció penal es troba col·lapsada o si més no, ho està «alguna secció» que «va un pèl endarrerida», durant el jurament del càrrec de dues magistrades ahir a la tarda a la Sala Magna de la nova Seu de la Justícia.  «Tenim un tap», deia en relació amb la secció d’instrucció penal, que ha passat de tenir dos batlles amb un gruix de feina inassumible a un, a causa d’una baixa mèdica d’un d’ells.

Durant la presentació de la nova seu de la Justícia, el cap de Govern, Xavier Espot, també va reconèixer que es tractava d’una situació «preocupant». Tanmateix, va justificar que s’està treballant per assolir més recursos humans i materials, posant d’exemple el mateix edifici. Precisament, Casadevall anunciava així que ahir mateix van començar a desenvolupar-se les proves per cobrir cinc places de batlle, havent-hi 14 candidats, i acabaran el 25 de setembre. A més, es desenvoluparan proves per incorporar nous fiscals, secretaris judicials o d’advocats, així com administratius. «Amb el canvi d’edifici, més espai i més quantitat de llum, confiem i tenim la voluntat de posar-nos al dia», deia.

El president també va argumentar que el model existent pel que fa a la cobertura de places «és molt lent», ja que hi ha períodes de formació que van dels sis mesos a l’any, depenent de l’àrea d’on provingui l’interessant. Per això, deia, «des que ens queda una plaça vacant, fins que l’arribem a cobrir pot passar un any i mig i, amb mala sort, fins a dos». Un procediment que esperen anar corregint, sobretot a la secció d’instrucció «per treure els dossiers que tenim encallats», ressaltava Casadevall, qui també anunciava que ahir es va reunir amb el Consell Superior de la Justícia per «parlar de l’assumpte i confiem que trobarem una solució».

D’altra banda, Carolina Bailén i Alexandrà Cornella van jurar ahir el seu càrrec com a magistrades, tot i haver guanyat el concurs fa aproximadament un any. D’aquesta manera, les noves magistrades del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de la Justícia, respectivament, van descartar anomalies o irregularitats en els seus nomenaments, una acusació que la batlle Maria Àngels Moreno va presentar al Tribunal Constitucional (TC), però que finalment no va prosperar.

Durant el seu discurs, Bailén va lamentar que l’afer «hagi posat en dubte l’honestedat i la integritat de les institucions judicials d’Andorra quan això no és així», tot defensant que «si l’Alexandra i jo avui estem jurant com a magistrades és perquè ens ho hem guanyat a base de treball i esforç, i perquè en el seu moment ho vam fer millor que la resta de candidates». Així mateix, va assegurar que «no hi ha hagut cap corrupció, deshonestedat, injustícia ni discriminació». Enric Casadevall recalcava que, com a membre del tribunal, «han guanyat les dos millors» candidates i que el «concurs ha estat net i transparent». A més, apuntava que «porten un currículum llarg de fiscalia i estem convençuts que faran molt bona feina». En definitiva, Bailén va concloure la seva intervenció subratllant que «la clau de tota aquesta història és acceptar que a la vida, a vegades es guanya i a vegades es perd, i un ha de poder assumir tant una cosa com l’altre».

Casadevall va ressaltar que aquesta incorporació parcial de les dues magistrades és la primera vegada que es dóna a dues andorranes i que confien però, que la tasca que desenvoluparan ambdues serà «mol més de mig temps perquè vindran sovint». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT