PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet augura que «en menys d’un any» la població estarà vacunada

L’aturada d’Oxford demostra que «es manté un compromís ferm d’investigació», malgrat les presses

Per Victoria Gómez Pérez

Una mostra de la vacuna d’Oxford.
Una mostra de la vacuna d’Oxford. | EL PERIÒDIC

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va augurar ahir que «en menys d’un any», i «si no hi ha cap entrebanc gros», la majoria de la població andorrana estarà vacunada contra el coronavirus de la Covid-19. Benazet va fer aquestes declaracions el mateix dia en què la farmacèutica AstraZeneca va anunciar que atura temporalment els assajos de la seva vacuna en col·laboració amb la Universitat d’Oxford després de provocar-li un efecte secundari advers a un dels seus participants. AstraZeneca, que es refereix al virus com «una malaltia potencialment inexplicable», no va revelar de quina reacció es tracta, si bé va assegurar que el pacient es recuperarà. Fa un mes que la farmacèutica britànica estava realitzant el test de la seva vacuna en 30.000 persones de diversos països per tal d’elaborar l’última fase abans de distribuir-la oficialment. «D’una banda, no és una bona notícia perquè suposa una aturada en el procés, però, de l’altra, demostra que no s’està corrent més del compte i que es manté un compromís ferm d’investigació», va considerar Benazet, tot reconeixent no saber si aquest parèntesi estava previst i, per tant, podria suposar o no un retard en l’adquisició final. 

En qualsevol cas, el titular de Salut va afirmar que els acords amb França i Espanya per compartir la vacuna es mantenen, de manera que «Andorra serà dels primers països del món» a poder-hi accedir. Malgrat l’aturada, Benazet va explicar que el temps mínim de creació d’una vacuna és d’un any i, tenint en compte els «mètodes tècnics tan ràpids», dona temps a «entre aquest desembre i el pròxim gener, tenir les primeres dosis».

A més, el Principat està inclòs en el Covax, una iniciativa mundial destinada a col·laborar amb els fabricants de vacunes perquè tots els Estats tinguin un accés equitatiu, segur i eficaç, que compta amb un total de nou vacunes aspirants a trobar l’antídot definitiu. «Primer es va dir que la vacuna estaria al desembre del 2021, després a la tardor i ara a la primavera», va recordar el ministre per tot seguit reiterar que «si a finals d’aquest any i a principis del que ve tenim la vacuna d’Oxford i la que surti del Covax, en menys d’un any, haurem vacunat la població [d’Andorra]». 

Permís retribuït per a la cura dels fills

El Govern va aprovar ahir la modificació temporal i excepcional del reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris en el marc de la pandèmia provocada pel coronavirus. Com a conseqüència de l’aplicació del protocol d’actuació per evitar la propagació del virus, i concretament l’aïllament que acordin les autoritats sanitàries respecte dels infants menors de 14 anys o les persones amb discapacitat per ser contacte estret d’una persona diagnosticada de Covid-19, els membres de la unitat familiar de convivència que hagin de fer-se càrrec de la persona en aïllament, i no puguin teletreballar, hauran d’absentar-se del lloc de treball obtenint un permís retribuït.

Finalment, Benazet va informar que actualment hi ha al país 1.301 casos positius, 40 més que en la darrera actualització. Del total, 310 són actius, amb dues persones ingressades a l’hospital. Les altres dues que es trobaven a planta i a l’UCI la setmana passada, ahir van ser donades d’alta. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT