PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

L’escola es posa en marxa amb 10 alumnes i un professor positius

Més de 6.000 estudiants comencen les classes amb la seguretat com a premissa prioritària

Per Lídia López

Els estudiants de l’escola de Sant Julià de Lòria a la seva tornada a les aules.
Els estudiants de l’escola de Sant Julià de Lòria a la seva tornada a les aules. | SFGA / JAVILADOT

Més de 6.000 alumnes van tornar ahir a l’escola a Andorra. Els centres de primera ensenyança i maternal van reobrir les portes per rebre, en alguns casos, estudiants que feia sis mesos que no trepitjaven el centre. Però, si bé el funcionament va ser correcte a la majoria de centres, en alguns com l’escola francesa del Pas de la Casa, que només va operar com a acollida després de confirmar-se el positiu d’un docent, o l’escola francesa d’Escaldes, on la inquietud pel suposat escàs nombre d’alumnes cribrats va embargar els pares, la tornada va ser més complicat.
Segons les dades que va compartir la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, en una compareixença ahir a la tarda, malgrat que encara s’han d’oficialitzar les dades, les primeres xifres indicarien que enguany hi ha hagut un augment de la població escolar del 4%. D’aquesta manera, si l’any passat van començar el curs uns 10.800 alumnes, aquest setembre s’activen més d’11.000 escolars, dels quals més de 6.000 ho van fer ja ahir. «És un dia important i amb bones notícies: hem pogut tornar a l’escola», va celebrar la ministra.

Aquest retorn ha tingut com a element principal la salvaguarda dels protocols de seguretat establerts des del Ministeri de Salut i que van començar amb el cribratge previ del qual Vilarrubla va compartir ahir les primeres dades. En primer lloc, un 77,9% de docents i col·laboradors s’han sotmès a les proves, corresponents a 2.198 persones de les 2.820 cridades. D’aquests, només una va resultar positiva. D’altra banda, un 91,6% dels escolars s’han fet el test, és a dir, 3.877 nens i nenes dels 4.231 cridats. En aquest cas, són 10 els casos positius detectats. 

Pel que fa al cas detectat entre els docents, es tractaria d’un professor de l’escola francesa del Pas de la Casa, fet que va comportar que la direcció decidís no iniciar les classes de forma habitual per la manca puntual de professorat, ja que molts haurien estat contactes de la persona esmentada. En qualsevol cas, Vilarrubla va detallar que la delegació francesa d’educació ja havia pogut resoldre la situació i que avui mateix es recuperaria la normalitat lectiva al centre.

D’altra banda, la ministra també va ser preguntada sobre les incerteses al voltant del nombre de cribrats entre els estudiants de l’escola francesa d’Escaldes, que alguns pares i mitjans havien situat en tan sols un 25%. En aquest sentit, la ministra va assegurar no tenir el detall per centre, si bé va considerar que «crec que hi ha hagut una confusió per una arribada tardana dels resultats». I és que la ministra va reconèixer que fins tard la jornada anterior i durant el mateix matí es van estar enviant llistes als centres pel poc marge de temps amb el qual s’han hagut de dur a terme les proves. En qualsevol cas, Vilarrubla confiava que aquesta situació s’hagués pogut normalitzar les pròximes hores per tal d’incorporar a tots els alumnes als nuclis de convivència.

Tornada «amb nota» a Sant Julià 

Així mateix, a l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança de Sant Julià de Lòria, la tornada a les aules va ser plàcida i sense incidents. Els professors van repartir-se entre els dos patis de l’escola per separar en els grups per cicle els 330 alumnes que té el centre. Uns cartells amb els noms de les classes guiaven als petits, ja que només els de Maternal A podien entrar acompanyats d’un dels pares. Però tot i això, alguns necessitaven  guia, perquè tal com va indicar un dels professors «tenim un cartell per Maternal B però els pares no entren i els nens no saben llegir». En qualsevol cas, els petits es distribuïen sense dificultats als llocs indicats, amb camins segons el sentit ben definits i alguns pares observant des de la tanca.

És per això que la directora de l’Escola Andorrana, Maite Casals, va assegurar que «hem superat amb nota aquesta tornada a les aules». I és que per Casals, el servei que es va oferir durant el juny va ser molt positiu de cara a treballar aquest setembre amb unes consignes sanitàries i de seguretat que ja havien viscut. A més a més, la directora també va indicar que la tasca dels centres durant les primeres tres setmanes del curs serà fer unes avaluacions competencials per veure el nivell d’aprenentatges dels alumnes i també comprovar l’estat emocional dels petits. Per la seva banda, el director del centre, Isaac Benchluch va indicar que «fa molts dies que treballem però tots teníem ganes de normalitat i de trobar-nos». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT