PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Majoral espera que es revisi el nou reglament de la construcció

Creu que els comuns no poden assumir totes les competències

Per Lídia López

Les obres de la Portalada després del despreniment.
Les obres de la Portalada després del despreniment. | MARICEL BLANCH

La modificació del reglament de la construcció ha traslladat als comuns «responsabilitats inassumibles tant tècnicament com econòmica». Així ho va considerar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, que tot i considerar oportuna la voluntat del reglament, creu que «cal concentrar el detall de com arribem a aquest objectiu».

El passat mes de maig es va aprovar el nou reglament de la construcció, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va ser l’encarregat de presentar-lo públicament. Segons va exposar, els canvis de la norma que involucren a les corporacions és el que estableix un període de 12 mesos a comptar de la data de caducitat de la llicència urbanística que, si l’edificació no compta amb tancament, coberta, façanes i exteriors finalitzats, el comú on estigui ubicat ha de requerir al privat que enderroqui l’obra en un termini concret. En el cas que no es produeixi, el comú haurà d’executar l’ordre en primera instància. 

Així mateix, en els casos d’aturades llargues en la construcció d’edificis, i per tal d’evitar repercussions sobre la seguretat, la funcionalitat i el paisatge, es va decretar que si l’aturada és més llarga de tres mesos, la direcció facultativa ha d’ordenar mesures per assolir nivells de seguretat definitius i novament, en cas que no es faci, serà el comú qui ho haurà de requerir al promotor.

Redefinir les competències  

D’aquesta manera, tal com va explicar Majoral, la finalitat que persegueix la norma és «donar resposta a la problemàtica de les obres inacabades i de les excavacions fetes les quals estan a l’espera de rebre una construcció al damunt». Però pel lauredià, encarregat de tractar la qüestió amb l’Executiu juntament amb el cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, creu que «traslladar aquesta responsabilitat als comuns és difícil».

A tall d’exemple, Majoral va exposar el cas de la Portalada, precisament a la seva parròquia, una situació que segons el cònsol «amb el nou reglament es pot evitar que torni a passar», i va apuntar que «el Comú de Sant Julià de Lòria no té la capacitat de fer front a l’actuació que està fent ara el Govern». «Et diran que sempre és a càrrec del privat, i és així, però d’entrada tu has de fer unes despeses amb diners públic que, segons quina sigui la proporció de la problemàtica que sorgeixi, el Comú de Sant Julià, per exemple, no té capacitat per fer-hi front», va recalcar.

Per tot plegat, el cònsol lauredià va confiar que «si realment s’ha de fer alguna modificació perquè aquest reglament sigui de fàcil aplicació, imagino que no hi haurà cap problema». En aquest sentit, Majoral va assegurar que tenien prevista una reunió amb el ministre Torres el passat 3 de setembre per parlar sobre el reglament que finalment no es va produir, però que el cònsol esperava que «es pugui marcar una reunió en breus per fer el punt i reflexionar més profundament els comuns i el Govern». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT