PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics superen l’ocupació de l’agost de l’any passat

Durant l’estiu l’ocupació va arribar a ser, aproximadament, del 90% a les parròquies altes

Per Irene Mas Fàbrega

Apartaments turístics a la zona del Tarter.
Apartaments turístics a la zona del Tarter. | Maricel Blanch

Els apartaments turístics del Principat han superat en un 10% o un 15% l’ocupació que van registrar el mes d’agost de l’any passat. En aquest sentit, han arribat a assolir una ocupació que oscil·la entre el 85% i el 90% durant el mateix mes d’enguany. Així ho va explicar el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz, a EL PERIÒDIC, que va constatar que “l’agost ha sigut excel·lent, no esperàvem una ocupació tan alta ni tanta afluència de clients, tots sempre de proximitat, francesos i espanyols. Realment ha estat sorprenent el nivell de reserves que hem aconseguit”. 

Tot i això, va explicar que amb el que s’ha facturat a l’agost gràcies a l’ocupació rebuda, no es compensen les pèrdues que van generar els mesos de confinament i el tancament de fronteres resultant de la situació de crisi sanitària de la Covid-19: “El que vam perdre durant el confinament és impossible de recuperar, perquè són altres preus, l’agost és per mantenir el personal, les despeses i guanyar quatre pessetes, però per poca cosa més. Per recuperar-nos no sé quant temps necessitarem, difícilment es recuperarà durant aquest hivern, tot i que no puc assegurar res perquè no sabem quin volum d’ocupació tindrem. Tot depèn de com evolucioni la pandèmia al país”. 

En general, però, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic va constatar que “l’estiu ha anat millor del que pensàvem. Va començar malament al juny però era d’esperar, perquè només teníem la frontera francesa oberta i l’arribada de turistes va ser molt fluixa”. Així, va explicar que el moviment turístic va començar pel Pas de la Casa però que durant el primer mes d’estiu va ser “insignificant”. Pel que es refereix al juliol, Ruiz va apuntar que “no va ser dolent del tot, vam fer més o menys el mateix que l’any passat, sobretot a la zona de Canillo. L’ocupació a la parròquia d’Encamp i el Pas de la Casa, en canvi, va ser molt fluixa durant el mes en qüestió”.

Finalment, pel que es refereix a l’ocupació que s’espera registrar al llarg dels pròxims mesos, Ruiz va explicar que “el setembre l’afluència de turistes que busquen allotjaments turístics de l’estil que oferim nosaltres ja comença a afluixar bastant, el ritme que portàvem a l’agost es trenca. Sí que es nota més l’afluència de gent els caps de setmana». Durant la setmana, va apuntar que es sol registrar entre un 15% i un 25% d’ocupació. Ruiz va apuntar, en la mateixa línia, que a l’octubre i al novembre la situació empitjora «sobretot als apartaments turístics de la zona alta, de pistes. La gent ja no ve a Andorra a la muntanya, sinó que venen més a comprar i això fa que reservin l’allotjament a la part de baix del Principat: a Andorra la Vella, a Sant Julià, etc. L’ocupació, doncs, és tremendament baixa, parlem d’un 15% com a molt». En referència a l’hivern, Ruiz va apuntar que «estem preocupats perquè realment tenim molt poques reserves per al moment, un 50% o un 70% menys respecte l’any passat».

Temporada d’hivern  

Ruiz també va explicar que el dijous passat l’Associació va dur a terme la primera reunió amb la ministra de Turisme, Verònica Canals, i amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, «per començar a preparar la temporada d’hivern juntament amb hotels i les pistes d’esquí. La reunió va servir per decidir quines mesures s’han de prendre a cada sector participant en la trobada en l’àmbit de la seguretat davant la Covid-19». Així, va apuntar que «la idea és que en dues o tres setmanes s’hagin confeccionat les línies d’actuació. La gent té especial preocupació pel que passarà a les pistes». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT