PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els pares compren un 15% menys de material escolar

La incertesa pel nou curs i la voluntat de reciclar són els motius

Per Lídia López

Una persona compra diversos articles.
Una persona compra diversos articles. | El Periòdic

Els establiments de papereria i material vinculat a la tornada a l’escola han notat una disminució de les vendes habituals. Segons Esperanza Cruz, treballadora de la secció Abacus del Centre Comercial Andorrà (CCA), enguany s’hauria venut un 15% menys que en anteriors campanyes. 

Els principals motius que han detectat per a aquest descens són, d’una banda, el reciclatge d’elements del curs passat, ja que en finalitzar les classes presencials de forma precipitada al mes de març, molts alumnes podran reutilitzar part dels utensilis per a aquest nou curs. Així, segons va apuntar Cruz, «les escoles verdes impulsen molt la qüestió del reciclatge i això també pot haver ajudat». I és que ella, a més de treballadora de l’àrea, també n’és coneixedora com a mare. 
De fet, el passat dimarts, 1 de setembre, el Govern va informar que actualment hi ha 21 centres adscrits al programa Escoles Verdes, corresponents a 8.958 alumnes dels 11.273 que hi ha, és a dir, un 80% del cens escolar dels tres sistemes educatius.

L’altre aspecte que va apuntar Cruz és «la situació d’incertesa de cara al nou curs» que fa que «molts pares no sabem què passarà». De fet, segons va reconèixer la treballadora d’Abacus, «des de les mateixes escoles ens han recomanat que anem una mica més al dia i que no cal que els alumnes portin tot el material anual en començar les classes, sinó que ja l’aniran portant a mesura que sigui necessari».

Per tot, un dels elements que més reutilitzaran els alumnes enguany són les motxilles, i segons va detallar Cruz «hem hagut de tornar una comanda de motxilles perquè no estaven sortint».
En qualsevol cas, Cruz sí que ha detectat una major tranquil·litat després que arrenqués el cribratge a professorat i treballadors primerament i als alumnes a continuació. «Hem vist que el curs tira endavant i això ha portat una mica més de moviment perquè, sigui com sigui, els nens necessiten el material».

Per tot plegat, Abacus havia calculat que de mitjana, aquesta campanya s’hauria venut un 15% més que en altres anys. «Hem vist casos que d’un llistat de 30 articles, en compraven la meitat», explicava Cruz. 

D’altra banda, també posava en relleu que els estudiants més grans, a partir d’ESO, en moltes ocasions se’ls entreguen els llistats de material els primers dies de curs i per això, esperen que fins a mitjans de setembre encara es produeixin vendes. D’aquesta manera, per tal de revitalitzar les vendes i ajudar els pares a adquirir el material, l’establiment compta amb un descompte per tal que la campanya faci el boom definitiu.

Menys roba i electrònica  

Així mateix, la treballadora d’Abacus també va afegir que aquest descens en les adquisicions no només es corresponien a la papereria, sinó que les àrees veïnes i relacionades, com bé poden ser la roba infantil o esportiva, o l’electrònica, tampoc arribaven a les xifres habituals. En el segon cas, el fet que molts pares adquirissin aparells al març per tal que els seus fills poguessin desenvolupar bé la seva escola a distància provocava que ara no necessitessin cap altre dispositiu.

A més, segons Cruz, aquesta manca d’incentiu per al nou curs també està present entre els turistes, que en altres ocasions aprofitaven el seu viatge al Principat per endur-se part dels utensilis necessaris per a la tornada a l’escola dels alumnes.

Finalment, pel que fa als nous elements que formaran part de la nova realitat escolar d’aquest curs vinent, Cruz va explicar que des del centre dels seus fills els havien comunicat que la disponibilitat dels gels hidroalcohòlics anirà a càrrec de les mateixes escoles. El que sí que els han requerit als pares és que els nens i nenes disposin d’almenys un parell de mascaretes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT