PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut treballa per fer cribratges als turistes al sortir del país a l’hivern

L’Administració no es faria càrrec dels costos de les proves, que serien tests ràpids d’antigen

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA/CESTEVE

Andorra vol seguir despuntant com a destí turístic segur aquest hivern. L’opció que treballa ara el Ministeri de Salut, juntament amb els representants dels diferents sectors econòmics vinculats a la temporada d’hivern, és que els visitants del Principat puguin tornar a casa amb un resultat que els comuniqui el seu estat en relació amb la Covid-19.

En declaracions al voltant de la situació epidemiològica, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar que l’Executiu «està implicat en millorar i progressar en noves tecnologies per cribrar de forma més extensa» per tal de poder tenir les eines que donin una major seguretat als visitants. D’aquesta manera, a més de tenir la tranquil·litat que es troben en un context de societat analitzada constantment, se’ls oferiria l’opció de tornar a casa amb un test ràpid d’antigen que els garanteixi marxar sense el virus. 

Aquesta proposta es troba en fase d’estudi i també està implicant altres ministeris, a més dels agents econòmics, si bé Benazet ja va avançar que en cap cas, el cost d’aquests tests aniria a càrrec del Govern. «L’Administració no pot pagar aquestes proves, només pot pagar les de la població», va declarar el ministre. En aquest sentit, la idea que treballen seria un repartiment dels costos entre els mateixos turistes i el sector del turisme d’hivern. D’altra banda, l’Executiu sí que es comprometria a utilitzar els llaços establerts amb les diferents empreses per tal d’aconseguir el material necessari per fer les esmentades proves. «Volem estar avançats en aquesta feina per donar seguretat al turisme i la població», va apuntar.

Primers resultats dels alumnes  

D’altra banda, el ministre Benazet també va fer referència a l’inici del cribratge escolar als mateixos alumnes i va explicar que durant la primera jornada, corresponent al dijous, 3 de setembre, es van testar 834 nens i nenes. «El cribratge s’està desenvolupant sense incidències i amb percentatge d’inscripcions per sobre del 95%», va posar en relleu Benazet. De fet, el ministre va reconèixer que entre aquests primers resultats «s’havia detectat algun positiu que s’ha de depurar i revisar amb el brot originat als Esports d’Estiu» però que la xifra estaria per sota dels cinc positius.

Així mateix, el titular de Salut també va compartir la resta de les dades epidemiològiques, on s’havien detectat 16 nous positius des de la darrera actualització del dimecres, 2 de setembre. D’aquesta manera, el nombre de persones actives se situava en les 234 i els casos detectats en aquesta segona onada eren 359. Des del març, el còmput de positius se situava en els 1.215 infectats.

Pel que fa als ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ahir va pujar a la planta el pacient provinent de la Seu d’Urgell que es trobava a l’UCI. Per tant, en aquesta àrea hi havia quatre ingressats, i dos d’ells estaven a l’espera de rebre aviat l’alta. A més, Benazet també va confirmar que 19 persones més s’havien recuperat de la malaltia i la xifra de curats al Principat s’enfilava a les 928 persones. Finalment, pel que fa a les defuncions, el nombre es mantenia en les 53 víctimes.

Seguir buscant per seguir trobant  

El ministre de Salut va reconèixer que els resultats acumulats indicaven que hi havia un lleuger increment d’IgG positives respecte del cribratge nacional de la primavera. En aquest sentit, Benazet va detallar que des de l’inici de la pandèmia, a Andorra s’havien realitzat 15.232 PCR, 31.314 TMA, i 140.000 tests serològics. «Estem buscant, buscant i buscant i per això trobem positius», va apuntar el ministre, que també va assegurar que la tasca de l’StopLab de Bombers seguirà activa sine die, fent referència al fet que si bé és relativament baix el percentatge de positius  que s’ha detectat allà, «qualsevol malalt és bo de veure’l perquè si no la malaltia s’estendrà com una taca d’oli». Tanmateix, Benazet sí que va reconèixer que el Ministeri pensa en engegar una campanya per explicar millor quan s’ha d’utilitzar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT