PUBLICITAT

Una setmana per decidir sobre el sentit viari del carrer Sant Andreu

Després de l’inici del període escolar Marsol i Gili valoraran si cal emprendre mesures per pacificar el trànsit

Per Irene Mas Fàbrega

El carrer Sant Andreu, que actualment és unidireccional.
El carrer Sant Andreu, que actualment és unidireccional. | El Periòdic

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, es van reunir ahir per prendre decisions sobre la gestió del trànsit al carrer Sant Andreu tenint en compte que les escoles comencen la setmana vinent i que el volum de vehicles a la zona s’intensificarà amb la presència d’autobusos escolars però també de més cotxes particulars. El carrer en qüestió és el que connecta els carrers Bisbe Príncep Iglesias i de la Creu Grossa amb l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i fa poc que es va convertir en un carrer de sentit únic. En aquest sentit, els vehicles poden anar pel carrer Sant Andreu en direcció al centre sanitari però, en canvi, està prohibit circular-hi a la inversa, en direcció a Andorra la Vella. Així, després de la reunió, Marsol va admetre que la unidireccionalitat de la zona causa problemes a Escaldes-Engordany més que no pas a Andorra la Vella i que, en aquest sentit, s’ha de veure si amb la tornada a la rutina la mesura que es va prendre comporta més afectacions de trànsit, o no.


En la mateixa línia i en referència a la reunió mantinguda entre les dues cònsols, fonts del Comú d’Andorra la Vella van explicar a EL PERIÒDIC que «des d’Escaldes s’ha mostrat neguit perquè creuen que amb l’inici del període escolar, el carrer Fiter i Rossell es col·lapsarà. La cònsol ha admès que la decisió que s’ha de prendre afecta més Escaldes que no pas Andorra la Vella, tot i que durant aquestes setmanes, abans del període d’inici escolar, s’ha demostrat, tant a escala residencial com en l’àmbit del mateix carrer, que la mesura de convertir la via en un carrer de sentit únic pels cotxes, ha funcionat molt bé. No hi ha hagut cap problema de trànsit». Tot i això, van apuntar que la capital ha cedit al compromís que, amb la tornada a l’escola, les dues cònsols es contactaran de manera periòdica i, «si en un moment es creu que cal fer marxa enrere», és a dir, interrompre la prova pilot que es volia allargar fins al final del mes de setembre d’enguany, «es farà sens dubte».

Pacificar el trànsit

A més a més, la cònsol major d’Andorra la Vella va apuntar que «en el cas hipotètic que es faci marxa enrere, s’establiran mesures que serveixin per pacificar el trànsit» tenint en compte que s’ha comprovat que els vehicles, per la zona en qüestió, hi circulen «molt ràpid», sobretot per la baixada que va en direcció a l’Avinguda Carlemany. En aquest sentit, Marsol va apuntar que tot i que ja s’han emprès mesures a favor d’aquesta pacificació com, per exemple, l’aplicació d’un pas de vianants alçat, se’n prendrien més si fos necessari. Per tant, l’acord al qual han arribat les cònsols de les parròquies afectades és que, al llarg de la setmana vinent «acabaran de parlar. La idea és que la prova pilot s’allargui fins a final de mes. Per tant, s’han compromès a esperar que comenci el curs escolar per poder fer un balanç real de la situació tenint en compte que ja hi circularan els autobusos escolars i que es preveu un augment de circulació, també, de cotxes particulars, amb les anades i vingudes a les escoles. A partir d’aquí, podran prendre decisions concloents».

Prova pilot

La reunió va tenir lloc a petició del comú d’Andorra la Vella i es va desenvolupar ahir al matí a la casa comuna escaldenca. Segons va comunicar el Comú d’Escaldes-Engordany el passat dimecres, «aquesta és la via adient que havia d’haver-se dut a terme des del primer moment de la prova pilot per a assolir una real comunicació sobre les intencions, els objectius i les operatives derivades del tall, ara ja existent, al carrer Sant Andreu». 


Tal com ja va explicar en el seu moment Conxita Marsol, i tal com va reiterar ahir, la prova pilot és una mesura a partir de la qual es vol fomentar la pacificació del trànsit a la zona. La intenció és que la seva posada en pràctica s’allargui fins a finals de mes, ja que la corporació andorrana la troba adient per a poder avaluar l’impacte real del trànsit mentre dura el període escolar. 


Al llarg de la trobada, també es preveia que la cònsol major d’Escaldes-Engordany aprofités per valorar la idoneïtat de la prova pilot en si, abans de fer esment sobre els resultats de la mateixa i d’extreure’n conclusions, ja que consideren que «es reitera la idea que la mesura segueix essent poc encertada».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT