PUBLICITAT

El 98% dels alumnes de primera ensenyança participa al cribratge

El Ministeri de Salut està en contacte amb els països veïns per aconseguir la mateixa vacuna

Per Irene Mas Fàbrega

Proves diagnòstiques de Covid-19 als estudiants abans del retorn a les escoles.
Proves diagnòstiques de Covid-19 als estudiants abans del retorn a les escoles. | SFGA/JAViladot

El cribratge als alumnes de primera ensenyança dels sistemes educatius andorrà i espanyol del país ha començat. D’un miler d’infants del total de 9.000 que van ser cridats a participar-hi al llarg de la setmana passada, ahir a primera hora de la tarda el 98% ja havien comparegut per sotmetre’s a la prova TMA a l’aparcament comunal d’Andorra la Vella, Prat de la Creu. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va valorar la «responsabilitat»  i el «civisme» de totes les persones que han decidit participar-hi recordant que durant la setmana també s’ha cribrat el 85% dels docents i col·laboradors educatius i no ha sortit cap positiu. Va considerar, doncs, que «ja podem extreure unes conclusions certament positives. D’una banda, òbviament, la participació massiva malgrat estar fonamentada una vegada més en la voluntarietat d’una banda del personal educatiu i d’altra banda de les pròpies famílies i dels nens».


Espot va felicitar, també, «els voluntaris, la Creu Roja, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i el Ministeri de Salut. Entre tots fan que Andorra sigui un país pioner, un país avançat en la gestió d’aquesta pandèmia i un dels pocs països que estarà en disposició, abans que comenci el curs escolar, de cribar la totalitat del seu personal educatiu i dels seus alumnes».

En la mateixa línia, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va recordar que el pròxim dilluns començarà el cribratge massiu als docents del sistema educatiu francès, de dimarts a dijous als alumnes dels sistemes educatius andorrà i espanyol de segona ensenyança, a partir del dia 11 es testarà els alumnes de batxillerat i, finalment, el dia 12 es faran les proves els alumnes de Formació Professional i els alumnes i professors universitaris. També va recordar que en cas que hi hagi docents que no s’hagin pogut fer les proves i que se les vulguin fer «ens poden fer arribar un correu electrònic i buscarem l’alternativa, si no és el 7 serà el pròxim dia 12 o el 13».

Col·laboració per la vacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que pel que es refereix als treballs amb relació a la vacuna per la Covid-19 «ja fa dies que estem parlant amb els dos estats veïns en un àmbit d’excel·lent col·laboració i, en principi, creiem que arribarem a bon port amb un acord que ens pugui subministrar vacunes amb la mateixa proporció que a França i a Espanya». Igualment, va aclarir que en aquest moment no hi ha cap acord tancat: «Estem en converses amb una molt bona entesa i esperem la resposta definitiva». En aquest sentit, va apuntar que la idea és «aconseguir les mateixes vacunes que puguin tenir els francesos o els espanyols».

Alternatives pel menjador de l’escola andorrana d’Encamp

Durant la roda de premsa sobre l’inici del cribratge als alumnes de primera ensenyança dels sistemes educatius andorrà i espanyol, la ministra d’Eduació i Ensenyament Superior va explicar que en referència a l’escola andorrana de segona ensenyança de la Vall d’Orient, a Encamp, el Govern treballa amb la idea que, pel que es refereix al menjador, els nens «surtin del recinte escolar i puguin menjar fora». Així, va apuntar que ahir «s’estava treballant en dues o tres possibilitats en aquest sentit», però que de moment, no hi ha res que s’hagi concretat. També va explicar, en referència als espais d’esbarjo, que compten amb diverses alternatives que ofereix el Comú d’Encamp i que «no hi haurà problemes. Disposem d’instal·lacions esportives força a prop de l’escola». El Ministeri d’Ordenament Territorial el dimarts va encarregar, amb caràcter d’urgència, una obra per assegurar un mur ancorat a l’escola.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT