PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta un «cert relaxament» en alguns aïllaments per la Covid

Es registren 15 nous positius que eleven a 237 els actius d’un total de 1.199 casos a Andorra

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir durant la roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir durant la roda de premsa. | SFGA / CESTEVE

El Ministeri de Salut alerta que algunes persones que han de complir amb un aïllament per haver estat contactes d’un positiu no el compleixen estrictament. Així ho va assegurar el titular, Joan Martínez Benazet, en la darrera actualització d’ahir a la tarda, on també va comunicar que els casos actius havien crescut en 15 persones i se situava en 237 infectats.

L’Executiu està veient complertes les previsions sobre una major incidència de la malaltia a la tornada de les vacances de la població andorrana. Per això, Benazet va posar en relleu que les millors eines que es tenen per fer-hi front són «no donar cames al virus» i «posar barreres al virus». Concretament, el ministra va especificar sobre la primera qüestió que el seu departament ha detectat alguns casos on les persones que haurien d’estar confinades per prevenció no compleixen amb el requeriment i posen en risc a terceres persones. Benazet va recordar al respecte que aquest període s’ha vist reduït entre els set i nou dies pels contactes de positius, i que és primordial complir-los seguint les indicacions dels professionals. Així mateix, també va fer menció de les persones que presenten símptomes compatibles amb la malaltia perquè actuïn responsablement i es posin en contacte amb les autoritats mèdiques per tal d’evitar que es propagui el virus. No obstant això, el ministeri descarta per ara imposar sancions.

D’altra banda, pel que fa a les barreres, el ministre de Salut va recordar que és vital complir amb les mesures de seguretat sobre l’ús de la mascareta, mantenir una distància mínima i dur a terme una higiene constant de les mans, i que precisament, han estat aquestes accions les que han protegit a la societat de millor manera tal com s’ha observat amb l’arribada de turistes. De fet, Benazet va recordar que la major part de les infeccions seguien provenint dels viatges dels nacionals i residents a l’exterior.

346 casos en la segona onada  

Pel que fa a l’actualització de les dades epidemiològiques, el Ministeri de Salut va registrar 15 nous positius i un curat respecte de la jornada anterior, elevant la xifra d’actius fins a les 237. Aquest augment situa el total d’infectats al Principat des del passat mes de març en les 1.199 persones. En aquest sentit, Benazet va assegurar que el total de diagnosticats en aquesta segona onada de la malaltia al país era de 346.

D’entre aquests actius, segons el titular de Salut, ahir n’hi havia set d’ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, sis a planta i un més a l’UCI. Concretament, el ministre va detallar que aquest ingressat es corresponia a un pacient provinent de la Seu d’Urgell que visitava el centre per a dur a terme una diàlisi però que va ser diagnosticat i es va procedir al seu ingrés, i que malgrat que es trobava a l’UCI, no presentava gravetat i no requeria la ventilació mecànica.

Finalment, Benazet va explicar que el nombre total de recuperats era de 909 persones i que la xifra de defuncions no ha patit cap canvi, mantenint-se en les 53. En qualsevol cas, el ministre va enviar un missatge d’alerta a la població perquè no descuidin les mesures de prevenció, ja que la taxa de reproducció del virus s’havia elevat fins a l’1,5 l’última setmana.

Primers resultats del cribratge 

Per últim, Benazet també va fer públics els primers resultats de les proves diagnòstiques realitzades als docents i personal dels centres educatius que s’han dut a terme com a part del cribratge pel proper inici del curs escolar. D’aquesta manera, el ministeri tenia registrades 721 persones cribrades fins ahir i un total de 594 resultats, dels quals tots havien doant negatiu. 

Així mateix, el ministre va assegurar que el ritme d’incripcions al cribratge «és molt bo» i que això és primordial per tal de garantir una tornada segura a les aules i també per analitzar l’estat de la població. 

I, per tal de reforçar la informació al ciutadà, el Govern tornarà a posar en marxa el telèfon 188 per a les consultes referents al cribratge escolar. Funcionarà a partir del dia 4 en un horari de dilluns a divendres, de 9.00 a 17.00 hores.

Enguany només es podrà realitzar la missa de les 11.00 per Meritxell

A conseqüència de la situació sanitària i per tal de prevenir els contagis de la Covid-19, el Govern també va anunciar ahir, a través del ministre Portaveu, Eric Jover, que enguany, amb motiu de la celebració de la diada de Meritxell, només es durà a terme la missa de les 11.00 hores. D’aquesta manera, queden anul·lades les misses que es realitzaven a les 7.30, les 9.00 i les 19.00 hores. Així mateix, Jover també va detallar que s’han definit unes condicions per accedir a l’acte, ja que s’ha disminuït l’aforament. Per aquest motiu, s’ha limitat la presència d’autoritats i les rectories de les parròquies distribuiran un nombre d’invitacions als feligresos que podran assistir a la missa, que serà presidida per l’arquebisbe i copríncep episcopal, Joan Enric Vives.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT