PUBLICITAT

El 80% dels docents estan inscrits al cribratge del sector educatiu

El dijous començaran els testos als alumnes a partir de 6 anys i als docents universitaris

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior durant una compareixença sobre el cribratge al sector educatiu.
El ministre de Salut i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior durant una compareixença sobre el cribratge al sector educatiu. | SFGA/JAViladot

La 4ª planta de l’aparcament comunal Prat de la Creu d’Andorra la Vella acull el cribratge massiu al sector de l’educació abans que comenci el curs escolar. En concret, mitjançant les 10 taules d’Stop-Lab repartides per la zona, a les quals participen 200 voluntaris, des d’ahir s’estan realitzant proves al personal de la comunitat educativa. Docents i no docents del sistema educatiu andorrà i espanyol van ser els que van iniciar aquesta ronda de testos ahir i seguiran sotmetent-s’hi avui. Segons va destacar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, «en aquests moments tenim més de 2.000 inscrits del total de 2.500 persones que han estat cridades. El dia 7 de setembre serà el torn dels docents i no docents del sistema educatiu francès, més el personal que treballa a les associacions de pares, als menjadors, als patis i altre personal que intervé als centres escolars però que no és personal docent i no docent».


En la mateixa línia, Vilarrubla va destacar la bona predisposició del col·lectiu a passar la prova: «felicitem aquesta voluntat de col·laborar en aquesta mesura que vol ajudar a tenir unes escoles més segures de cara a l’inici del curs escolar perquè portem més d’un 80% de persones inscrites». Així, va apuntar que ahir al migdia al voltant de 500 persones ja havien passat per les instal·lacions, fet que respon a les previsions que tenia el Govern, que compta que cada dia passin entre 800 i 850 persones a cribrar-se. A més, va afegir que «el balanç és el correcte, no hi ha hagut cap incidència a destacar ni cap moment de col·lapse ni de queixa per part de cap de les persones que ha vingut. Ha funcionat amb la normalitat prevista».

Focus de cribratge

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar, en la mateixa línia, que «durant el període de temps que passem fins que tinguem una vacuna eficaç haurem de seguir cribrant, sobretot, a la població escolar, que és un dels focus més importants sobre el que s’ha de posar la major mesura de detecció de casos. L’altre focus és la població que està als centres sociosanitaris». Així, va apuntar que des del Govern s’actuarà de manera activa sobre aquests col·lectius «i com ja vam anunciar fa pocs dies, aquest cribratge no s’aturarà aquí, sinó que anirà seguit dels diferents cribratges que es faran, com a mínim, un cop al mes amb grups de rastreig dins dels mateixos centres educatius per no perdre el control de la pandèmia».


Així, va recordar que el cribratge és l’estratègia de l’Administració per a la «lluita contra la Covid-19» de manera conjunta amb el seguiment de les mesures de seguretat: «Això ens ho ha demostrat el fet que aquest estiu majoritàriament no ens hem infectat del turisme, sinó que ens hem infectat d’algunes conductes amb cert element imprudent. Però les mesures d’aïllament, distanciament, neteja de mans i mascareta s’han mostrat molt eficaces».


Finalment, el ministre de Salut va recordar el protocol que s’haurà de seguir si un professor o un alumne donen positiu als testos. En el cas dels docents, se’ls tramitarà la baixa laboral, s’aïllaran i es farà un rastreig dels seus contactes. En el cas dels alumnes, també se’ls aïllarà, es desenvoluparà un rastreig dels seus contactes, s’aïllarà la família i, si cal, es tramitarà la baixa laboral als pares. En cas que un infant sigui contacte d’un positiu, els familiars del mateix no s’hauran d’aïllar.
A partir de demà es cribarà els gairebé 9.000 alumnes cridats a fer-se els tests TMA i de seroprevalença. Els docents i estudiants universitaris estan convocats la tarda del 12 de setembre.

Cap ingressat per Covid-19 requereix estar intubat

Des de fa, aproximadament, 48 hores, l’únic pacient que estava ingressat a la UCI de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, està extubat i, per tant, no requereix respiració mecànica. Així ho va explicar el ministre de Salut, que també va apuntar que el nombre total de casos registrats al país durant la segona onada de Covid-19 ja és de 331, dels quals 223 estan actius, vuit  més des de la darrera actualització. D’aquests, cinc estan ingressats a planta però presenten una «bona evolució». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT