PUBLICITAT

L’ocupació hotelera cau a nivells més baixos que a l’inici de l’agost

La setmana passada es va omplir el 64% dels establiments, un 21% menys que la setmana anterior

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu de la terrassa del bar d’un hotel d’Escaldes-Engordany.
Foto d’arxiu de la terrassa del bar d’un hotel d’Escaldes-Engordany. | El Periòdic

L’ocupació hotelera al Principat durant l’última setmana d’agost, en concret des del dia 24 fins al dia 30, ha caigut un 21% en comparació a la setmana del 17 al 23 del mateix mes. En aquest sentit, el balanç de la darrera setmana deixa una ocupació real mitjana, a tot el país, del 64,17%, mentre que la setmana anterior es van assolir els nivells d’ocupació registrats el mateix mes de l’any passat i es va registrar un 84,01% de l’oferta ocupada. En aquest sentit, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, davant les xifres registrades la primera quinzena d’agost, ja havia alertat que «cal ser prudent» i «agafar-les amb pinces». En aquest sentit, va afegir que les xifres d’ocupació d’aquesta última setmana «no s’assemblen, en res, a les dues setmanes centrals de l’agost però és més o menys el que prevèiem; la gent ja ha acabat les vacances».


En concret, les xifres que detallen un percentatge d’ocupació hotelera l’última setmana a cada parròquia constaten que, les zones que van registrar unes dades més significatives en aquest sentit van ser, per ordre descendent, la Massana, amb un 84,12%; Ordino, amb un 82,85% i Escaldes-Engordany, amb un 65,76% d’ocupació registrada. Les xifres de la resta de parròquies durant el període de temps en qüestió oscil·len entre el 64,60% a Andorra la Vella i el 35,84% a Sant Julià de Lòria. Pel que es refereix a la procedència dels visitants, un 91% formen part del que es considera turisme de proximitat. Així, l’UHA va constatar que la majoria, que representen un 66% de la totalitat de nouvinguts, són espanyols, el 25% són francesos i el 9% restant estan classificats en una categoria anomenada «altres».


El director de l’UHA ja va apuntar, la setmana passada, que «la darrera setmana d’agost crèiem que més o menys hauria de ser com la primera». Així, tot i que aquesta darrera l’ocupació hotelera ha estat menor, les expectatives ocupacionals s’han complert. Pujol va explicar que normalment les dues setmanes que queden a la meitat del mes d’agost «són les més fortes» pel que es refereix a la xifra de turistes que arriben per visitar el país.

Tardor i hivern

Aquesta setmana el director de l’UHA va afegir, en referència a les expectatives de futur pel que es refereix a la propera temporada de tardor i d’hivern que s’inicia a mitjans de setembre i que acaba el desembre, que «sabem que una vegada s’acaba l’agost, passem una època complicada. Aquest any no només per la Covid-19, sinó perquè normalment el setembre ja comença a baixar i l’octubre i el novembre són fluixets. Un altre motiu pel qual el setembre aquest any també es preveu fluix és perquè ha caigut tot el tema de grups internacionals: reserves d’anglesos, de belgues, d’alemanys, etc. Tots aquests països han dictat quarantenes pels seus viatgers. Esperem una ocupació fluixa al setembre, i a l’octubre i al novembre, com sempre, estarem sota mínims».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT