PUBLICITAT

El Govern impulsa un estudi per a la detecció de la possible evasió fiscal

També es treballa en un projecte de posicionament del país econòmicament

Per Irene Mas Fàbrega

Roda de premsa de presentació de la memòria del Departament de Tributs i Fronteres i presentació del pla d’actuació.
Roda de premsa de presentació de la memòria del Departament de Tributs i Fronteres i presentació del pla d’actuació. | SFGA/JAViladot

En el context de presentació del programa anual d’actuació del Departament de Tributs i Fronteres, el director general de l’organisme administratiu, Albert Hinojosa, va explicar que pel que es refereix a les línies principals d’actuació previstes pel 2020, se seguirà treballant amb l’estudi de la bretxa fiscal: «L’any passat vam iniciar aquest projecte. El que ens proporcionarà aquest indicador és la diferència entre la capacitat objectiva de recaptació del sistema fiscal i la recaptació real». La mesura servirà per determinar, per un costat, quina pot ser la possible evasió fiscal que es pugui produir a l’ordenament jurídic del país i, per altra banda, per identificar elements de millora al propi ordenament tributari i a la gestió del mateix departament.


Hinojosa també va explicar que la tasca que s’ha desenvolupat al llarg del 2020 ha estat definir com ha de ser l’estudi i, en aquest sentit, va apuntar que s’ha buscat l’assessorament d’una universitat que pugui validar i que ajudi a conformar la metodologia d’estudi. A partir d’ara, la intenció és formalitzar el conveni de col·laboració amb el centre educatiu i iniciar, definitivament, l’estudi sobre la bretxa fiscal que s’hauria de desenvolupar en un termini de tres anys. Així, el director general del departament va constatar que «farem un primer estudi sobre quina és la situació en un moment donat, el segon any es faran propostes de millora i es duran a terme i, finalment, les avaluarem i determinarem quina és la diferència entre un resultat i un altre.


A banda d’aquest estudi, s’està treballant en un altre projecte anomenat Paying Taxes, una ajuda internacional que servirà calcular un índex comparatiu que posicioni Andorra entre els 190 països que conformen el Banc Mundial i determinar la posició del país al món en l’àmbit fiscal, encara que el Principat no formi part d’aquest. Així, el director general del Departament de Tributs i Fronteres va explicar que els indicadors que serviran per calcular-ho seran: «La totalitat d’impostos i contribucions que ha d’assumir l’empresa sobre la seva activitat, el temps que requereix per presentar i pagar les obligacions fiscals a les quals
 estigui subjecte, el nombre de pagaments que ha de fer l’empresa durant l’any i finalment, el temps requerit i la dificultat que presenta el fet de modificar les declaracions presentades».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT