PUBLICITAT

Més controls a la frontera per detectar l’entrada de mercaderies no declarades

El Govern permetrà el port d’armes de foc a tot el col·lectiu de treballadors de la duana en un context «d’augment generalitzat de la inseguretat»

Per Irene Mas Fàbrega

Façana de l’edifici d’Administració tributària del Govern.
Façana de l’edifici d’Administració tributària del Govern. | Tony Lara

En el context de la presentació del programa anual d’actuació que preveu les tasques que es desenvoluparan a través del Departament de Tributs i Fronteres, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van especificar que es treballa per a l’aplicació d’un procediment declaratiu en frontera pel que es refereix a les importacions en règim de viatgers. Hinojosa va explicar que el programa anual «ha de definir quins són els objectius que ha d’assumir el departament tant pel que es refereix a l’atenció ciutadana com en l’àmbit de control tributari i duaner. Es desenvolupa una previsió de resultats i s’obté, així, quins són o han de ser els instruments de seguiment i avaluació als que s’ha de sotmetre l’activitat del departament».


En aquest context, doncs, s’aplicaran més controls amb caràcter exhaustiu de vehicles particulars, a més del transport públic o privat de persones, per identificar mercaderies sense caràcter comercial ni ànim lucratiu. En la mateixa línia, Hinojosa va especificar que «hem pensat a desenvolupar, utilitzant la millora en els sistemes informàtics dels quals disposa la duana, un procediment declaratiu que permeti fer aquest tràmit les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies de l’any. Així, un viatger que transporti mercaderies i que tingui l’obligació de declarar-les podrà fer-ho amb la màxima facilitat i sense haver d’esperar a l’horari d’obertura normal del despatx de la duana». 


Per altra banda, Jover va explicar que a partir de la mesura en qüestió, «volem promoure el consum intern i hem de garantir que la competència sigui justa: que les persones que es descomptin l’impost sobre el valor afegit d’Espanya o de França, una vegada entrin a Andorra, si arriben al llindar necessari que és de 300 euros un cop s’ha desenvolupat aquest descompte, han de complir amb l’obligació de» declarar les mercaderies i pagar el necessari. Així, va especificar que la tasca que duu a terme el departament és «d’una part establir més control sobre els ciutadans andorrans per comprovar que estiguin complint amb les seves obligacions tributàries quan es descompten, sobretot, els impostos indirectes d’altres països i d’altra banda, facilitar-los la tasca perquè puguin complir amb aquestes obligacions». La mesura, segons va apuntar el ministre de Finances, es començarà a aplicar al llarg d’aquest mateix setembre.

Port d’armes de foc

Jover i Hinojosa també van explicar que dins del pla d’actuació previst pel 2020 es contempla el projecte de generalització del port d’arma de foc a tot el col·lectiu dels cossos de seguretat que treballen a la duana. Així, el director general del Departament de Tributs i Fronteres va especificar que «a ningú se li escapa que la situació és especial a la duana i als punts fronterers». Va considerar, també, que la tasca que desenvolupen els agents «comporta certs riscos pel que es refereix al control de la seva activitat professional fent incidència en la responsabilitat de control que desenvolupen els treballadors: «Vist l’estat actual del món, on hi ha hagut un augment generalitzat de la inseguretat, des del Govern s’ha cregut necessari respondre a la petició». 


La demanda la va efectuar el sindicat que conforma el col·lectiu de treballadors funcionaris de la duana i, segons Hinojosa, «és una petició repetitiva i contínua. El port d’arma de foc és l’últim element de protecció personal». També va apuntar que es preveu l’aplicació de la mesura d’una manera generalitzada, a tots els efectius, tenint en compte que actualment ja hi ha part dels funcionaris del departament de duana que ja fan ús d’aquesta tipologia d’arma durant la seva activitat laboral. Per exemple, els treballadors públics del servei de lluita contra el frau i els que estan especialitzats en la lluita contra el contraban.


Finalment, el director general del departament va apuntar que el port d’arma de foc generalitzat «és un projecte ambiciós, complicat i llarg d’implementar, però durant aquest 2020, com a mínim, voldríem assolir, ja, que tots els agents tinguessin la formació de base necessària per poder començar a implementar aquesta mesura».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT