PUBLICITAT

Les importacions registren valors interanuals positius per tercer mes consecutiu

  • El valor brut s’ha situat en 114.413.719 euros, el més elevat dels últims 16 mesos
  • Alimentació i vestit i calçat impolsen l'increment
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El valor brut de les importacions durant el mes de novembre s’ha situat en 114.413.719 euros, el que representa el valor brut mensual més elevat dels últims 16 mesos. Així ho revelen les dades fetes públiques pel Departament d'Estadística, que assenyala que es produeix un lleuger augment de la tendència mensual (0,9%) i un increment de la tendència interanual del 3,9%. Així, segons les dades, s’acumula el tercer mes consecutiu de diferencial interanual positiu, després de 34 mesos en que la tendència interanual ha estat permanentment negativa.
La tendència de millora en el diferencial interanual que s’observa durant l’últim trimestre s’explica, segons Estadística, per l’augment del valor de les importacions que estan presentant els grups alimentació i vestit i calçat, que representen més d’una quarta part de les importacions totals. A més, el grup combustibles, amb un pes relatiu en el total de importacions proper al 10%, ha contribuït a aquesta millora de la tendència interanual marcant el diferencial més destacat, un 27,8%. En aquest sentit, Estadística apunta que aquest increment en el valor de les importacions de combustibles es deu en part a l‘alça de preus que estan experimentant els derivats associats a la gasolina. També registren variacions interanuals de rellevància els grups joieria i diversos.

Estadística assenyala que les importacions totals encara es troben en un context de contracció respecte a anys anteriors, principalment com a causa de les menors importacions que han registrat els grups electrònica, transport, industrial i construcció. En aquest sentit, les dades mostren que el grup farmàcia-perfumeria contribueix a aquesta situació ja que arrossega, des del final del primer trimestre de l’any, una evolució negativa continuada que ha portat la seva tendència anual fins el -10,5%.

De tota manera, les dades mostren com durant aquest any i de forma constant, els grups industrial i construcció han anat retallant les seves respectives variacions interanuals de manera molt significativa, marcant al novembre els menors diferencials interanuals dels últims tres anys (-5,9% i -2,7% respectivament). En canvi, no passa el mateix amb els grups d’electrònica i transport, encara amb destacades variacions interanuals negatives (-13,9% i -14,5% respectivament) i sense perspectiva de recuperació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT