PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA canvia de sistema per agrupar els sectors en branques

Es faran formacions sobre sindicalisme als treballadors agrupats

Per Judith Sáez

Protesta dels sindicats per reclamar drets socials el desembre de 2019.
Protesta dels sindicats per reclamar drets socials el desembre de 2019. | Maricel Blanch

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) aposta per un canvi de sistema de l’organització basat en la unió de diverses branques de diferents sectors. D’aquesta manera, es pretén promocionar l’associacionisme i que deixi de ser «un sindicat de sindicats», deia el seu secretari general, Gabriel Ubach.

En els pròxims 15 dies es preveu presentar els nous estatuts per poder accedir a la creació de comités d’empreses que garanteixin la comunicació entre els treballadors i els responsables de les empreses. Des de l’USdA consideren que es tracta d’un bon moment per presentar-ho, ja que amb les Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT) s’ha evidenciat que els empresaris «decideixen quan, com i de quina manera» s’apliquen sense tenir en compte els treballadors perquè «no existeixen els comitès».

«Hem de crear les bases necessàries perquè treballadors i empresaris es puguin asseure en igualtat de condicions davant d’una taula», va apuntar el sindicalista, tot ressaltant la figura del delegat dels treballadors i sindicats com a fonamental per a la defensa. La reivindicació de crear i establir els comitès i delegats d’empresa ve de lluny, així com la creació de convenis col·lectius. Des de l’USdA van denunciar que es tracta d’un procediment habitual arreu d’Europa, que fomenta el diàleg, però que a Andorra no es contempla. Per això, destacaven la necessitat de «legislar perquè això sigui una realitat en aquest país».

De fet, així ho van manifestar des de l’USdA al ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) durant la reunió del Consell Econòmic i Social d’abans-d’ahir. «Hem tornat a insistir. Teniem la modificació d’estatuts per donar entrada a les branques professionals dins la Unió Sindical d’Andorra, com fa l’UGT o les CCOO».
Més enllà dels estatuts, l’USdA desenvoluparà unes formacions sindicals per a totes aquelles persones que hi vulguin participar, també aquells treballadors per compte propi, per tenir comitès d’empresa i convenis col·lectius.

La CEA, per la seva banda, va respectar la iniciativa, tot constatant que també tindrien interès en una interlocució amb els treballadors. A més, per la seva part, van proposar que es posin en marxa programes de formació adreçats a aquelles persones que es troben en STCT o Reducció de Jornada Laboral (RJL). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT