Andorra la Vella
Cribratge a 300 infants i monitors dels esports d’estiu d’Escaldes
L’àrea de Salut detecta set casos actius i constata una «sèrie de contactes importants»
Salut ha detectat quatre infants i tres monitors positius de coronavirus als esports d’estiu d’Escaldes-Engordany, en les darreres 48 hores. És per això, que avui s’efectuarà un cribratge massiu a les 300 persones que participen en les activitats a la caserna dels Bombers de Santa Coloma. D’aquests, un centenar són instructors i 200 són participants.
Després del rastreig de la xarxa de contactes, tant l’àrea sanitària com de vigilància epidemiològica van constatar que «hi ha hagut una sèrie de contactes importants», de manera que l’Executiu i el Comú d’Escaldes-Engordany estan treballant de manera coordinada per desplegar l’operativa i desenvolupar el cribratge en els pròxims dies i «el més ràpidament possible», va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover. De fet, des de l’Administració van ressaltar que les unitats convivents dels positius ja no van assistir als esports d’estiu durant el dia d’ahir i que el dilluns que ve l’activitat es reprendrà amb normalitat.
Incrementen els contagis
A l’equip del VPC de Rugby es va localitzar un cas, comportant que s’estigui realitzant el rastreig de contactes posterior i que es cancel·li el partit contra l’Espoirs Sporting Club Appaméek que estava previst disputar a l’Estadi Nacional avui a les 18.30 hores. A més, a la residència Clara Rabassa es va detectar una altre positiu. Es tracta d’una persona de suport al centre que des del Govern asseguren que no té contacte amb els residents. Pel que fa als centres sociosanitaris el Cedre i Sant Vicens d’Enclar, no s’han detectat més contagis, ni tampoc al centre penitenciari de la Comella.
Fins ara hi ha hagut un total de 1.124 casos positius per Covid-19 al Principat. D’aquests, 26 són casos confirmats arran de les proves PCR i TMA voluntàries i sectorials que s’estan efectuant. Durant la jornada de dilluns se’n van fer 585, tot i que el Govern insisteix en el fet que la capacitat diagnòstica és de gairebé el doble i en preveu un augment.
«Hi ha capacitat per fer superar les mil proves diàries sense cap problema», va apuntar Jover, qui també recordava que es va dotar de més recursos l’àrea d’atenció telefònica per a la gestió de les proves, després que alguns usuaris denunciessin un col·lapse. «En els propers dies i setmanes, seguirem trobant que la quantitat de mostres que es desenvolupen van en augment», va preveure l’autoritat ministerial.
Dels nous diagnosticats, la majoria són casos actius. En concret, s’han detectat 17 persones infectades, la majoria corresponen a brots controlats i sorgeixen dels rastrejos de contactes. D’aquesta manera, els casos actius actuals sumen 169. Per altra banda, també es van registrar nou persones recuperades de la malaltia, que en aquest cas, enfilen el nombre dels curats a 902.
En relació amb l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, es va informar que es mantenen els pacients ingressats al centre. Actualment, hi ha dues persones hospitalitzades a planta i una a la Unitat de Cures Intensives. Mentre que les defuncions es mantenen estables des del dia 12 d’agost. L’última va ser la d’un home de 60 anys que va registrar la 53a mort per coronavirus des de l’inici de la crisi.
L’Administració va reiterar que l’origen de la transmissió del virus i els contagis per part de la població provenen dels viatges a l’estranger. Així doncs, va tornar a descartar que existeixi una afectació davant la rebuda de visitant puntuals o turistes de llarga durada.
En aquest sentit, el ministre Portaveu va indicar que la característica de país petit que té Andorra i els recursos dels quals disposa permeten «molta traçabilitat i s’aconsegueix trobar l’origen» dels diferents focus. A més, segueix mantenint descartada l’opció de decretar un segon confinament total, en benefici de l’economia, i mantenen l’aposta per aïllar selectivament a les persones que són positives o contactes. «El risc zero no existeix però estem fent feina per evitar-ho», va concloure Jover.
Espanya autoritza el primer assaig d’una vacuna anti-Covid
Espanya autoritza el primer assaig clínic d’una vacuna contra la Covid-19. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del vistiplau de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Es tracta de la injecció experimental dissenyada per Johnson & Johnson, que just ara comença la fase dos dels seus assajos clínics a Espanya, Alemanya i Bèlgica. La vacuna aterra a tres hospitals espanyols, des d’on es coordinaran les proves en 190 voluntaris. Els hospitals madrilenys de La Paz i La Princesa i l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla, de Santander, començaran des d’ara mateix a reclutar pacients per a aquest assaig. Es busquen persones sanes d’entre 18 i 55 anys, així com majors de 65 anys. Els primers resultats d’aquestes proves trigaran mesos a arribar. La vacuna ha estat provada en monos i ha obtingut bons resultats.