PUBLICITAT

L’habitatge és el principal problema del país, segons els ciutadans

Aquest aspecte el segueix la preocupació per les polítiques i les prestacions socials, les pensions i els salaris

Per Irene Mas Fàbrega

Imatge d’arxiu d’una revista de cerca de pisos de lloguer o de compra.
Imatge d’arxiu d’una revista de cerca de pisos de lloguer o de compra. | Maricel Blanch

L’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) a través d’una enquesta periòdica a partir de la qual es vol mesurar les percepcions de la població sobre diversos aspectes de la societat andorrana i la seva evolució, ha constatat que durant el període de temps comprès entre el 29 de juny i el 9 de juliol d’enguany, els andorrans i andorranes van considerar que el principal problema del país és el preu de l’habitatge, els lloguers cars o la poca oferta de pisos. Així ho va determinar el 22,5% de la mostra de població enquestada, 749 persones. La mateixa enquesta i la mateixa pregunta realitzada amb anterioritat, entre el 3 i l’11 de març, a una mostra de població de 769 persones, també va determinar el tema de l’habitatge com la seva principal preocupació amb un 46% d’enquestats que van considerar-ho.


En aquesta línia, el sociòleg i director del CRES, Joan Micó, va concretar en declaracions a EL PERIÒDIC que «gairebé totes les persones que ens diuen que el principal problema és l’habitatge, es refereixen concretament al tema dels lloguers, que consideren que són massa cars o que cal regular-los» i va apuntar que consideren que el que distingeix l’aspecte de l’habitatge entre l’enquesta en qüestió i l’observatori anterior a aquest, que es va desenvolupar entre els dies 3 i 13 de març, ha estat la incidència de la pandèmia al país: «La diferència entre la primera enquesta i la segona en el problema de l’habitatge l’associem al canvi que ha provocat la crisi sanitària a la gent. Han canviat les coordinades i, en aquest sentit, la situació de tothom. Se segueix dient que l’habitatge és el principal problema però hi ha hagut una disminució de gent que ho ha dit. Els punts que han caigut, s’han traslladat a l’apartat Covid que representa un 9% de la població que considera que el més important és millorar determinats aspectes que es relacionen directament amb la darrera crisi sanitària. També hi ha la categoria No resposta que ha crescut, fet que relacionem amb el moment en què ho vam demanar, just després de la primera onada de coronavirus al país. Per això preveiem que de cara a les pròximes enquestes tornin a augmentar els percentatges a les categories d’habitatge, salaris, prestacions, etc.». Així doncs, segons l’IEA el retrocés d’alguns percentatges no significa «necessàriament que aquests problemes han deixat de ser importants per a la població, sinó que es relativitzen, i més en un canvi tan abrupte com l’actual».


A la problemàtica de l’habitatge la segueix la preocupació pels salaris, amb un 11% de població que considera que aquest aspecte és el més preocupant tot i que a l’observatori anterior es va situar en un 21%. També un 11% dels enquestats darrerament va considerar que cal millorar les polítiques, les prestacions socials i les pensions. Sobre aquestes temàtiques, Micó va apuntar que els enquestats «es queixen, sobretot, de les pensions baixes i reclamen una millora de l’estat del benestar i més polítiques socials. En alguns casos, també es fa referència a aspectes relacionats amb les escoles bressol. Aquests són aspectes que surten freqüentment a altres observatoris i els acostumen a trobar preocupants, en general, gent gran i més dones que homes». Per altra banda, el sociòleg va considerar que la pandèmia de la Covid-19 no ha comportat que les persones enquestades canviïn les justificacions per considerar que el problema més greu del país és en relació amb les polítiques socials o la feina i les condicions laborals: «Els reclams en aquest sentit són un clàssic que es repeteix enquesta rere enquesta. Es demanen coses com la prestació d’atur, la millora de les condicions laborals, el foment de la conciliació de la vida familiar i laboral, etc.».


La resta de categories que menys representació de persones enquestades han considerat que són els aspectes que caldria millorar d’Andorra en l’actualitat, en ordre descendent són: les infraestructures i els equipaments, el treball i les condicions laborals, l’economia, el trànsit, el transport públic, el medi ambient, la política, el funcionament de les administracions, el turisme, la sanitat, el nivell de vida car, la manca de feina, les activitats i els espais d’oci, esport i cultura, l’educació, el comerç, els valora, l’aparcament, la immigració i la joventut.

Principals problemes mundials

La mateixa enquesta inclou un apartat dedicat als principals problemes que afronta el món actualment segons l’opinió de la població. En aquest sentit, la mostra d’andorrans i andorranes que va participar al qüestionari va considerar que a hores d’ara, l’afer més greu que hi ha sobre la taula mundial és la pandèmia de la Covid-19. Tot seguit hi ha les categories següents que, per ordre descendent, la població ha considerat com a problemes globals: el medi ambient i l’acció contra el canvi climàtic; la pobresa, la fam i l’escassetat d’aigua potable; la situació econòmica, els recursos econòmics i els salaris; la política; les desigualtats entre països i el repartiment de la riquesa; la sanitat; les guerres, els conflictes armats i les tensions entre països i, finalment, la immigració.

PUBLICITAT
PUBLICITAT