PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de la meitat dels assalariats tornen a la feina després de la crisi

El 13,6% dels enquestats pel CRES segueix en una STCT i un 6% fa teletreball

Per Judith Sáez

Una treballadora del Comú d’Andorra la Vella atenent a un usuari.
Una treballadora del Comú d’Andorra la Vella atenent a un usuari. | Maricel Blanch

Prop del 60% dels assalariats «ha tornat a la feina igual que abans» a principis de juliol. La xifra correspon a l’estudi realitzat pel Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans a 749 persones que viuen al Principat i són majors de 18 anys. En concret, ho van afirmar el 57% de la mostra, mentre que un 13,6% va constatar seguir en situació de Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i un 6% continua fent teletreball. A més, un 5,3% segueix combinant la presencial amb la telemàtica i un 4,3% han quedat a l’atur.

Pel que fa a la seva situació durant el confinament decretat pel Govern amb motiu de la pandèmia SARS-CoV-2, es constata que la majoria dels enquestats van experimentar una STCT (31,4%) o Reducció de Jornada Laboral (RJL) (11,1), així com van haver de fer teletreball (33,3%) o van prendre la feina (7%).

D’aquesta manera, el 66,4% dels assalariats van indicar que van experimentar algun canvi en la seva feina o modificacions en la seva situació o condicions laborals. També, per exemple, descomptant-los dies de vacances (3,5%), amb una reducció salarial (1,8%) o treballant més, sigui per la quantitat de feina o pel nombre d’hores dedicades (2,4%). La majoria dels assalariats preguntats pertanyen al sector privat (47,6%), formen part de l’administració pública (15%) o són jubilats (14,9%).

Reactivació de l’economia

Segons va afirmar abans-d’ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, «l’’impacte de la Covid-19 és tan important» que des de l’Executiu van valorar la possibilitat que les empreses no poguessin «tornar a un rendiment normal» i es mantinguessin «nivells elevadíssims de persones inscrites al Servei d’Ocupació». Tot i això, va considerar que «de moment la nostra economia encara és prou dinàmica» i que «les empreses andorranes tornen a tenir la capacitat per contractar a gent i tornar a la normalitat».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT