PUBLICITAT

Dessalinització a baix cost, una tecnologia andorrana

El consum i la petjada ambiental de la creació són «mínimes»

Per El Periòdic

Eusebi Nomen i Jaime Malet durant la firma de l’acord.
Eusebi Nomen i Jaime Malet durant la firma de l’acord. | EFE

La companyia andorrana Water Global Acess (WGA) ha desenvolupat una tecnologia pionera mundialment de dessalinització de l’aigua per injecció hidràulica, que redueix a «més de la meitat el cost d’aquest procés sense impacte mediambiental», tal com va expressar l’empresa en un comunicat. WGA va presentar els primers passos d’aquesta tecnologia durant la COP 25 de Madrid del clima a finals de l’any passat.

Els creadors d’aquesta tecnologia han afegit que els dispositius HID, per les seves sigles en anglès, dessalinitzen aigua de mar a un cost  d’energia d’1kWh/m3, valor proper al consum energètic mínim imposat per la termodinàmica, per la qual cosa és «físicament impossible fer-ho amb un cost menor». «Els sistemes més avançats requereixen un consum superior als 2,5 kWh/m3», ha matisat. A més, té «el gran avantatge» que «no requereix tractament amb productes químics, amb el consegüent benefici en termes mediambientals i de cost», assenyalen. 

«El mètode HID retorna al mar les restes d’aigua salada sense toxicitat, superant els problemes d’afluents tòxics als quals s’afronten les actuals plantes», es va afegir a la nota. El director general de Telam, consultoria de negocis amb qui l’empresa té un acord, Jaime Malet, va celebrar que aquesta tecnologia «podria fer realitat un dels objectius de sostenibilitat de l’ONU», que és «l’accés universal d’aigua potable a un preu assequible i respectuós amb el medi ambient». 

El cofundador de WGA, Eusebi Nomen, ha destacat que la seva innovació ja està preparada per implementar-se a gran escala. «Serà l’única tecnologia coneguda capaç de donar resposta al dèficit d’aigua potable previst per l’any 2030 al qual haurà de fer front la població mundial», va assegurar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT