PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els agents penitenciaris denuncien una «fallada» de Salut a l’hora de detectar un positiu

Benazet assumeix l’error, després d’informar al carceller contagiat amb una setmana de retard

Per Victoria Gómez Pérez, Judith Sáez

Centre penitenciari de la Comella.
Centre penitenciari de la Comella. | MARICEL BLANCH

Els funcionaris del centre penitenciari de la Comella denuncien una «fallada» del Ministeri de Salut a l’hora de detectar un cas positiu de Covid-19 entre els carcellers. Segons van explicar a EL PERIÒDIC, durant la setmana passada es van fer proves TMA als treballadors, però en les 24 hores posteriors no es va comunicar cap resultat, «de manera que nosaltres pensàvem que tots érem negatius», van apuntar les fonts consultades. Tot i això, un dels funcionaris que es va realitzar la prova el 17 d’agost va demanar a l’infermer de la presó aquest dilluns, dia 24, quin havia estat el seu resultat, i aquest el va informar que era positiu. «No tenia cap símptoma, només curiositat... Ha estat una sorpresa i, clarament, un error de Salut, perquè el company va continuar treballant durant una setmana sencera», van insistir les mateixes fonts.

En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assumir «en última instància» la responsabilitat i va atribuir el retard de la comunicació a «un error humà». «Aquí hi ha hagut un error no de resultats, sinó de retard en un moment en què s’estan fent una gran quantitat de tests [...] No hauria d’haver passat», va reconèixer el ministre, tot matisant que «no és que diguéssim que era negatiu i després fos positiu, sinó que el resultat ha arribat tard per motius tècnics». Així mateix, va excusar la fallada en el «volum enorme que fem de proves i la seva celeritat», incloent-hi també les de l’Alt Urgell.

 

Sota mínims

Sigui com sigui, el positiu la Comella ha suposat l’aïllament domiciliari d’uns altres 10 agents penitenciaris amb els quals va compartir torn, el que agreuja encara més els recursos humans de les instal·lacions. «Gairebé sempre estem sota mínims. Aquestes baixes suposen que en lloc de tenir sis dies de festa, en tindrem dos. 11 treballadors són el 20% de la plantilla», van manifestar des del centre. De fet, una altra de les queixes principals del col·lectiu és que s’han assabentat del cas a través de la premsa i ni sindicats ni direcció els han explicat la situació. Una de les fonts va reconèixer: «A mi només m’han trucat per dir-me que em saltaven els dies de vacances. No m’han donat cap explicació». 

A més, els treballadors afectats van revelar que no han rebut cap formació ni protocol específic sobre Covid-19, més enllà de «les instruccions bàsiques per tractar els presos» i «si això va a més, o tenim positius entre els reclusos, no sabem què hem de fer».
Amb tot, els agents van assegurar que dins de la Comella es compleixen les mesures de seguretat i que «l’ús de guants i mascareta és indispensable». Ara bé, «quan estem sols o entre companys, ens ho traiem... Alguns treballem de nit, i quan acabem les revisions ens hem de quedar en una sala en què no tenim contacte amb ningú més. Hi ha distància entre taules però tenim espais comuns a través dels quals ens podríem infectar».

 

Activació de protocols

Malgrat la versió del personal de la Comella, el Govern va enviar un comunicat oficial en el qual garantia que l’activació dels protocols escaients. L’Executiu va informar que els 11 agents aïllats estaran de baixa laboral fins que s’estimi conclòs el període d’incubació i va afirmar que s’està fent el seguiment epidemiològic d’altres agents, «els quals hauran d’extremar les mesures preventives els pròxims dies». 

«A hores d’ara s’ha activat un protocol pel qual es faran proves diagnòstiques amb caràcter urgent entre el col·lectiu de persones contactes tant actius com passius d’aquest agent per detectar possibles infectats pel virus. D’altra banda s’informa que el cribratge que es va realitzar a tota la població reclusa no ha detectat cap més cas positiu. Durant els pròxims dies es repetirà novament el cribratge a tot el centre», cloïa el document, tot afegint que la direcció del centre penitenciari està treballant per què la seguretat del centre estigui garantida. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT