PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jover reitera que l’accès a la vacuna anti-Covid està garantit

Salut registra 1.060 casos de coronavirus i 130 persones actives, cinc es troben hospitalitzades

Per Judith Sáez

Imatge de la mostra d’una vacuna contra la pandèmia SARS-CoV-2.
Imatge de la mostra d’una vacuna contra la pandèmia SARS-CoV-2. | Reuters

La iniciativa internacional Covax preveu facilitar l’accés mundial a la vacuna contra la Covid-19, garantint a tots els països que participen en el projecte una dosi corresponent al 20% de la seva població. Andorra va anunciar la seva proactivitat amb el pla a finals de juliol, però encara desconeix quan disposarà d’aquesta substància.

«Hem de ser extremadament prudents amb aquest element. Hi ha diverses vacunes que estan sota el paraigua de l’Organització Mundial de la Salut», apuntava el ministre Portaveu, Eric Jover, tot afegint que «estem en contacte per poder mantenir la disponibilitat d’altres vacunes». En aquest sentit, l’Executiu va informar d’estar a «l’expectativa» de diversos laboratoris que treballen per assolir una vacuna «que doni les garanties» i que intentarà que estiguin disponibles per la població andorrana «el més ràpid possible».

I és que el país ja suma 1.060 casos de coronavirus en el còmput global des de l’inici de la pandèmia. D’aquests, 15 han estat detectats durant el darrer cap de setmana sumant 13 actius i dos recuperats.

Segons les xifres que va facilitar el Govern en l’última actualització de dades sanitàries, actualment hi ha 130 persones infectades del virus SARS-CoV-2, de les quals cinc es troben hospitalitzades. En concret, quatre estan a planta i una, de mitjana edat, a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Jover, va apuntar però, que tot i que l’increment notable dels casos «remunta a les primeres fases de la pandèmia», aquesta vegada presenta una «diferència molt notable» perquè la situació de les persones ingressades era «més crítica» fa uns mesos. De fet, va ser el 23 de març quan es va notificar que els casos actius arribaven per primera vegada als 130. Un moment, en el qual un terç d’aquests era personal sanitari i una vintena estava ingressada a l’hospital. És per això, que el ministre va incidir en què, ara, la malaltia «és menys agressiva i provoca una simptomatologia menys greu», ja que es compta amb un control epidemiològic molt més extens gràcies a les proves TMA, PCR i els cribratges a diversos col·lectius. Per exemple, els treballadors del sector turístic o les persones que formen part de la comunitat educativa. Demà mateix se’ls notificarà de l’hora i el lloc de la prova.

Repunt de casos

Més enllà dels recursos oferts per l’Executiu per a la detecció de nous casos, el titular ministerial va destacar que l’increment de positius també és causat per les sortides a l’estranger per part de nacionals i residents. És per això, que anunciava que «la previsió és que el repunt de casos continuï» i assegurava «proactivitat» per part de l’administració, «donant el màxim de facilitats als ciutadans per superar el rebrot de casos per tenir una tardor i una temporada d’hivern el màxim de normal possible».
En aquest sentit, va recordar que s’ha reforçat l’atenció telefònica que assisteix a les persones que es volen realitzar les proves TMA externalitzant el servei amb l’empresa Espic. Estarà operatiu de 8.00 hores a 18.00 h entre setmana i de 8.00 h a 14.00 h el cap de setmana. Tanmateix, no es preveu ampliar els recursos sanitaris en tant que des de l’Administració constaten que les adequacions que es van fer durant els mesos més àlgids de l’emergència sanitària «serien vàlides».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT