PUBLICITAT

Els comerciants lamenten el decret de 102 dies de tancar a les 21 hores

  • Carnestoltes i Setmana Santa eren els períodes en què es reclamaven cinc dies més
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Reunió dels membres de la Taula de Turisme i Comerç Foto: S.F.G

La FACA (Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra) i el petit comerç es lamenten de la decisió presa ahir pel Govern d'aprovar definitivament el calendari comercial per a l'any vinent que fixa 102 dies d'obertura fins les 21.00 hores, ja que reclamaven cinc dies més. Per la seva banda, Bruno Bartolomé, portaveu de l'Executiu, va explicar que el calendari «s'ha intentat ajustar a les demandes de tots els sectors implicats, i que finalment ha quedat pràcticament igual al d'aquest any», però suprimint els diumenges d'obligat tancament i declarant festiu obligatori el primer de maig.

Els 102 dies d'obertura fins a les nou de la nit inclouen els 52 dissabtes de l'any més 50 dies repartits en les èpoques de major afluència. Carnestoltes i Setmana Santa són els dos períodes en què varia la proposta feta des de la Cambra de Comerç, i que recolzaven les associacions de comerciants, en el que reclamaven en aquestes dues dates assenyalades i de major afluència cinc dies més d'obertura una hora més.

La proposta dels 102 dies és la presentada pel Govern en les darreres taules de Turisme i Comerç celebrades, i la què també acull majoritàriament la postura de les associacions sindicals.

Reaccións /«És una llàstima pensàvem que aquests cinc dies de més millorarien el comerç, volíem un calendari més ampli, però també és veritat que només estem parlant de cinc dies», va explicar la presidenta de la FACA, Susagna Venable. Des del petit comerç, Joan Arderiu, va explicar que estaven confiats en què l'opció dels 107 dies seria la que s'aprovaria, tot i això, van acceptar la decisió presa pel Govern «perquè si tancar més dies a les nou suposava tancar altres més a les set de la tarda, preferim que s'hagi quedat així», va manifestar Arderiu. El representant dels petits comerciants va qualificar la decisió de l'Executiu «com el que se sol dir salomònica i per aquest motiu pot ser que ningú quedi content del tot», va dir.

Altres qüestions que es van debatre en la taula de Comerç i Turisme sobre els horaris comercials, va ser la proposta dels comerciants del Pas de la Casa de contemplar altres dies de tancament fins les 9 de la nit per aquesta zona específica. Segons l'associació de comerciants del Pas tancar una hora més tard en agost a ells no els interessa com en altres èpoques de l'any com pugui ser gener. Aquesta possibilitat de fer calendaris alternatius segons les especificitats de cada zona no va ser contemplada per l'Executiu, tal i com va explicar Bartolomé.

Aquesta proposta aprovada ahir no implica, com es va parlar en un primer moment, que s'hagi de tancar més dies a les set de la tarda, ja que tampoc s'han incrementat les dates d'obertura fins les 21 hores.

Pel que fa a la proposició de llei d'horaris comercials que es votarà avui al Consell General, acordada per ApC i PS, no suposaria cap canvi en el calendari aprovat ahir, ja que la proposició preveu un màxim de 107 dies de tancament a les nou, però d'aquests, 55 els ha de definir el Govern mitjançant un reglament, i ho pot fer esgotant el màxim o designant-ne menys, com és el cas del 2011.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT