PUBLICITAT

Més vehicles a l’agost del 2020 que al mateix mes de l’any passat

Dimecres es van registrar fins a set quilòmetres de cua a la frontera hispanoandorrana

Per El Periòdic

Una imatge de cues propera a la frontera hispanoandorrana.
Una imatge de cues propera a la frontera hispanoandorrana. | Arxiu ANA

Durant aquesta tercera setmana d’agost s’han registrat les primeres retencions importants de vehicles per entrar al país. Dimecres passat, per exemple, el Departament de Mobilitat va informar que s’havien constatat fins a set quilòmetres de cua per l’entrada de vehicles al Principat a través de la frontera hispanoandorrana.


En aquest sentit, el director del departament, Jaume Bonell, va indicar, en declaracions a l’ANA, que la tendència pel que es refereix a l’entrada de vehicles per les dues fronteres durant el mes d’agost està sent positiva, amb un increment d’un 2% respecte al mateix mes de l’any passat a l’entrada nord del país, i amb un 4% més a l’entrada sud. Tot i això, va reconèixer que «hi ha hagut dies amb tendències negatives i d’altres positives». Així, va explicar que de dilluns a divendres entra molta més gent que l’any passat i els caps de setmana l’afluència baixa. Tot i això, va considerar que la tendència en qüestió és un fet habitual cada estiu, i que el que no es guanya els caps de setmana, es recupera entre setmana. També va afegir que l’únic dia dels caps de setmana que augmenta el trànsit és el diumenge, però «no podem fer molt cas a aquest augment» perquè en molts casos es dona en relació amb els andorrans que tornen cap al Principat».


Tot i l’increment d’entrada de vehicles, no s’estan registrant grans retencions com les d’anys anteriors, fet que Bonell el va atribuir a la millora de l’avinguda Francesc Cairat: «L’estrangulació que teníem al passar de dos carrils a un a l’arribada a la rotonda de Fontaneda ens col·lapsava tot el poble de Sant Julià». Pel que es refereix al trànsit de sortida, «el fet de tenir dos carrils gairebé des de la rotonda de la Margineda fins a la mateixa frontera fa que tinguem molta agilitat per treure trànsit». A més, Bonell va destacar la bona col·laboració que tenen amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que fomenten que «les retencions acumulin poc tros» i que el transit vagi sent mitjanament fluid.

Trànsit a les fronteres

Quant a l’afluència de vehicles a la frontera hispanoandorrana, el dia que es va registrar més trànsit va ser el passat 18 d’agost, quan, segons el director del Departament de Mobilitat, «van entrar fins a 10.000 vehicles, el que suposa un 8% més que l’any anterior». Pel que fa al Pas de la Casa, el dia que es va registrar més trànsit va ser el 12 d’agost, amb gairebé 7.000 vehicles, el que suposa un 14% més que el mateix dia de l’any passat. De fet, Bonell va apuntar que a l’entrada nord aquesta tendència positiva també es va viure durant el mes de juliol i va constatar, per altra banda, que la mobilitat a la frontera del riu Runer no es va començar a activar fins a la segona quinzena de juliol: «A partir d’aleshores, ja estàvem amb xifres similars a les de l’any passat».

Previsions de futur

El director de Mobilitat no es va voler mullar per les dificultats que hi ha aquest any a causa de la Covid-19: «En altres èpoques, teníem la capacitat de poder preveure a través de dades» i ara les reserves hoteleres es fan a l’últim moment. De fet, va afegir que actualment han d’estar preparats per una arribada important de trànsit: «Si hi ha una vinguda forta de trànsit, tenim tots els sistemes preparats per poder interactuar», va destacar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT