PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de 430 persones aïllades a casa pel brot als locals de la Seu

L’alcalde del municipi, Jordi Fàbrega, afirma que hi ha implicats residents i nacionals andorrans

Per El Periòdic

Roda de premsa sobre l’evolució epidemiològica a la Seu, ahir.
Roda de premsa sobre l’evolució epidemiològica a la Seu, ahir. | ACN

Hi ha 434 persones en aïllament domiciliari a causa dels brots de casos positius de coronavirus en tres punts de la Seu d’Urgell. Des de l’ajuntament del municipi van informar ahir al matí que ja hi ha 35 casos actius confirmats, tres pacients ingressats al centre hospitalari Fundació Sant Hospital i residents i nacionals andorrans confinats per ser contactes. En aquest sentit, l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, va apuntar que els implicats del Principat «estaven sopant o consumint en locals d’aquí», tot assegurant que «està tot controlat».

De fet, tant des del Govern com des del consistori van emfatitzar en la fluïdesa i la coordinació entre les administracions. En especial, els departaments sanitaris que ara treballen per controlar els contagis en aquests establiments del sector de la restauració, que des de la Seu d’Urgell, asseguren ser «un restaurant, un local nocturn que se sospita que es fa servir per captar clients de la prostitució i algun altre bar».

Més enllà d’assegurar que l’origen del focus està identificat, Fàbrega va anunciar davant dels mitjans de comunicació que «en funció de la positivitat de PCR, és a dir, del percentatge de positius en aquest sector on tenim el problema, es faria un cribratge massiu com s’està fent en altres llocs de Catalunya que estan en una situació similar o pitjor que nosaltres». I és que, la taxa de transmissió aquesta darrera setmana al municipi arriba al 3,82. «Xifres importants que ens obliguen a estar alerta perquè ho hem de frenar com més aviat millor», alertava l’alcalde, tot demanant també a la ciutadania que «realitzin els mínims contactes possibles».

Pel que fa a la mobilitat entre la població de la comarca alt urgellenca i andorrana, el ministre Portaveu, Eric Jover, va precisar el dimecres que l’Executiu està «preocupat» en tant que es tracta d’una circulació «especial» per realitzar tant activitats d’oci com professionals. Tanmateix, el titular ministerial va insistir que la voluntat del Govern és contrària a un confinament global i que aposten pel sistema de rastreig «per no malmetre o limitar l’impacte de l’activitat econòmica».

Proves PCR a El Passeig

Segons van afirmar des de l’ajuntament, la clientela habitual dels locals del focus de contagis, entre la qual hi ha alguns residents a Andorra, ja ha estat cribrada i s’està fent el mateix amb la resta de treballadors de bars i pubs. De moment, aquesta setmana s’han realitzat unes 600 proves al centre cívic El Passeig.

Festa major, cancel·lada

Com a mesura preventiva, Fàbrega també va anunciar la suspensió de la festa major i altres actes culturals previstos en les pròximes setmanes, a més del mercat setmanal fins que s’hagi controlat l’índex de risc de rebrot i la taxa de transmissió del virus. Tot i això, l’alcalde va constatar que els actes que ja estaven contractats per la festivitat, es tornaran a programar durant la tardor o el primer trimestre de l’any que ve. En aquest sentit, també va destacar l’èxit de participació en actes culturals durant l’estiu, tot incidint en el fet que no s’ha registrat cap contagi de Covid-19 en aquest àmbit.

PUBLICITAT
PUBLICITAT