PUBLICITAT

Apapma demana que no es llencin mascaretes i guants al carrer

Alerten del perill ambiental de la no gestió del material d’un sol ús

Per Irene Mas Fàbrega

Imatge de denúncia d’Apapma.
Imatge de denúncia d’Apapma. | twitter/Apapma

L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) va denunciar, el dimecres a través de les xarxes socials, que últimament s’ha constatat un augment de residus als carrers derivats de les mesures de seguretat que s’han de seguir per no contagiar-se de coronavirus. En aquest sentit, van fer públic un seguit de missatges amb caràcter de denúncia davant el perjudici sobre el medi ambient que té el llançament de guants de plàstic o de mascaretes utilitzades a terra. Consideren que el material de seguretat forma part de la «nostra nova normalitat» i que cal vetllar per «fer-ne un ús adequat». Així, el president de l’associació va considerar que per posar-hi remei «senzillament cal que siguem una mica coherents i raonables. Si no ens cal fer ús dels guants de plàstic no utilitzar-los, en cas que ens faci falta, d’acord, però després procurar llençar-los correctament. Són petits gestos, al nostre entendre, de bona educació i de ser coherent».


En aquesta línia, a través de les xarxes van proporcionar un seguit de consells per tal de recordar els «hàbits correctes». Per exemple, van explicar que «les mascaretes quirúrgiques són d’un sol ús i tenen una durada de 4 hores. Un cop utilitzades, les heu de llençar, ja que no es poden desinfectar rentant-les. Per tant, van directes a les escombraries normals (no al contenidor d’envasos, ni a l’orgànic) i mai a terra». Així, recomanen utilitzar mascaretes de tela, que es pot rentar i tornar a usar. També fan esment al tema dels guants, que expliquen que no són recomanables perquè donen una falsa seguretat a la persona que els utilitza i generen residu.


A banda de l’efecte ambiental que generen aquests residus al sòl de les ciutats, Apapma va deixar constància que també «posem en perill a les persones dels serveis essencials que són qui les recullen». Finalment, van fer esment a l’efecte de la mateixa qüestió als rius i als oceans propers, «perquè els rius ho arrosseguen cap allà». En aquest sentit, van opinar que tot i que «sabem que la salut i la seguretat són el primer, això no ha de fer augmentar el consum de plàstic d’un sol ús, ja que el canvi climàtic ja no és una possibilitat, és una realitat». Així, Iriarte va apuntar que «la contaminació per plàstic fa molt temps que es treballa en l’àmbit internacional, des d’abans de la pandèmia. Fins i tot han començat campanyes pel que es refereix, per exemple, als plàstics que es troben al fons marí o els microplàstics presents al menjar. Hauríem de ser conscients que el context actual és el mateix; pensem que és imprescindible protegir-se però que s’ha de fer d’una manera responsable i sense que això suposi un increment del nostre impacte al medi ambient».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT