PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més personal al servei telefònic de les TMA per evitar el col·lapse

Salut detecta 19 positius de coronavirus més en les últimes 48 hores amb tres hospitalitzats

Per Judith Sáez

33 Un sanitari efectuant proves TMA a l’StopLab de la caserna de Bombers.
33 Un sanitari efectuant proves TMA a l’StopLab de la caserna de Bombers. | El Periòdic.

Davant el col·lapse que pateix la centraleta del servei telefònic per a la realització de les proves TMA, el ministre portaveu del Govern, Eric Jover, va anunciar ahir a la tarda que es doblarà el nombre de personal per atendre a les persones que no hagin pogut mantenir les mesures sanitàries per protegir-se de la Covid-19 i sol·licitin cita prèvia per sotmetre’s al test. D’aquesta manera, hi haurà dues noves incorporacions, passant a ser quatre els membres de l’equip d’assistència primària que també s’encarreguen de fer la gestió de les dades i inscriure-les al registre de la història clínica compartida.

Amb l’arribada de les vacances i l’augment de les sortides a altres països, la demanda per efectuar-se aquestes proves ha augmentat i han estat diversos els usuaris que denunciaven la impossibilitat d’aconseguir cita per anar a l’StopLab, que està realitzant unes 400 TMA diàries. En aquest sentit, el portaveu de l’Executiu va recordar que hi ha capacitat per realitzar-ne un miler per dia i declarava que no es descarten «altres mesures» com, per exemple, ampliar més la mateixa capacitat del personal o, inclús, externalitzar el servei de telefonia, si  el volum de demandes segueix desbordat.

Segons va explicar Jover, la causa de la saturació hauria estat el desconeixement de l’Administració sobre el possible nombre de peticions que es rebrien per part de la ciutadania. A més, va reiterar que aquest cribratge poblacional és un bon mecanisme per «tenir a la gent més protegida, la malaltia més continguda i més coneixement sobre la seva evolució».

De moment, però, la corba de contagis segueix en augment i els casos actius gairebé sumen un centenar. En concret, 96. Salut va detectar en les últimes 48 hores, 19 positius més que fan pujar els casos totals des de l’inici de l’emergència sanitària a 1.024. D’aquests nous registrats, sis són persones que ja han passat el virus i s’inclouen en el total de recuperats (875), mentre que els 13 restants són persones malaltes actives: 10 ja estaven aïllats i formen part de nuclis de contagi ja identificats i tres són nous. Per altra banda, durant l’actualització d’aquestes dades sanitàries també es va especificar que el nombre de persones ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha passat d’un a tres. Pel que respecta a les defuncions, segueixen sense incrementar. Des de l’inici de la crisi pandèmica es van registrar un total de 53. L’última notificada va ser el dia 12 d’agost.

El Govern ultima els detalls dels protocols a la comunitat educativa

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ja van avançar la setmana passada que l’objectiu que es marquen de cara al nou curs escolar és que els alumnes puguin assistir a classe presencialment. Per això, també s’efectuaran cribratges a tota la comunitat educativa. En relació amb aquesta qüestió, el ministre portaveu, Eric Jover, va apuntar que Salut encara està avaluant quina és la capacitat, així com que s’estan acabant d’estudiar quins seran els punts on realitzar les proves. El pròxim dilluns s’anunciaran definitivament les conclusions per acabar d’afinar els detalls dels protocols i dubtes que es puguin plantejar tant els docents com les famílies. És per això, que segons destacava Jover, se’ls manté informats.

Per altra banda, és mantindran les línies del transport escolar amb la màxima capacitat entenent, deia el ministre, que estan totes les persones identificades i formen part del mateix nucli de convivència.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT