PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

De cinc a set joves en inclusió

La Fundació Privada Tutelar oferirà dues noves places pel programa el mes de setembre

Per Judith Sáez

Sala sensorial del centre de Joves en inclusió, patrocinada per Autea.
Sala sensorial del centre de Joves en inclusió, patrocinada per Autea. | Maricel Blanch

Aprendre a comptar monedes, endreçar l’armari o cuidar d’un hort són algunes de les activitats que realitzen els cinc joves del programa Joves En Inclusió (JEI) de la Fundació Privada Tutelar adreçat a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) d’entre 16 i 30 anys. El projecte va iniciar-se per a persones de fins a 25 anys, tot i que es va decidir ampliar la franja d’edat perquè es va detectar que els joves de 26, 27, 28, 29 i 30 anys també tenen necessitats similars i poden continuar aprenent noves habilitats en entorns inclusius. 

Ara, des de la fundació estudien ampliar el servei per a una o dues persones més perquè puguin gaudir d’aquest servei completament personalitzat, que permet adaptar-se a la necessitat real de cada jove. La nova gerent de l’organisme des de principis del mes de març, Sílvia Gabarre, va explicar a EL PERIÒDIC que ja s’estan desenvolupant un procés de selecció per incorporar aquests nous usuaris el mes de setembre. «El programa està donant uns resultats molt positius i les valoracions que s’estan fent són molt bones. Per tant, s’amplia a més persones amb aquestes característiques perquè puguin tenir accés en aquest programa», va afirmar Gabarre.

D’aquesta manera, es preveuen ampliar els recursos per mantenir la ràtio un a un, és a dir, un professional per a cada usuari. En concret, el JEI compta amb una coordinadora, una tècnica, dues educadores, auxiliars i gent de suport, com el personal de neteja o de menjador, que garanteixen l’atenció personalitzada dels joves. A més, es tracta d’un servei de dia intensiu de 09.00 a 17.00 hores de dilluns a divendres cada dia de l’any, excepte dues setmanes del mes d’agost. Des de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) informen que també vetllen per la qualitat del servei, a través d’un conveni signat amb l’entitat, que estableix una aportació econòmica i mantenir la coordinació i informació de les activitats que es desenvolupen a JEI.

Al centre hi ha diversos espais que tenen funcions diferents. Per exemple, una està destinada a treballar el concepte de comunicació, d’escriptura i de visualització d’imatges, així com una altra a l’audició i la música. A més, també es compta amb espais comuns, com la cuina, el menjador o la terrassa, on hi ha una zona d’esbarjo i l’hort. Per altra banda, els joves també treballen la socialització en coincidir i relacionar-se durant algunes activitats conjuntes que organitza el centre. Aquests mesos no han pogut realitzar hípica o natació a causa de la crisi sanitària del coronavirus, tot i que han treballat conjuntament fent sortides, passejades i excursions pel medi natural. 

Per accedir a aquest servei, va explicar Gabarre, es fa una valoració, juntament amb el ministeri de Salut, per «determinar el grau de TEA, el seu entorn i les famílies» amb l’objectiu de garantir «una adaptació positiva per ells».

PUBLICITAT
PUBLICITAT