PUBLICITAT

Suport a la candidatura de les Festes de l’Ós a la Unesco

França l’ha presentat com a patrimoni mundial immaterial pel 2021

Per El Periòdic

Signatura del conveni.
Signatura del conveni. | SFGA

El Ministeri de Cultura i Esports i els comuns d’Encamp i Ordino van signar, ahir, un conveni per a la participació en la candidatura a patrimoni mundial immaterial de la Unesco de les Festes de l’Os dels Pirineus, presentada pel govern francès. L’acord ha d’establir el marc de col·laboració en l’estratègia de reconeixement i de revaloració internacional d’aquest patrimoni festiu.


Tal com va manifestar la ministra Sílvia Riva, aquest conveni estableix el compromís de les administracions amb els actors socials que mantenen vives les tradicions i les expressions immaterials de la nostra cultura, com són les festes de l’óssa. Riva va posar en relleu la importància del treball conjunt de les administracions públiques i la ciutadania per poder impulsar projectes com la candidatura Andorra-França de les Festes de l’Os dels Pirineus, que es vol presentar a la Unesco el març del 2021. 

Representació

Les representacions de l’os o de l’óssa es troben en alguns pobles dels Pirineus i en altres zones muntanyoses del continent europeu. Els estudiosos de la cultura popular vinculen aquestes representacions amb l’època d’hibernació d’aquest animal. Quan es desperta, la gent del poble simula que l’empaita i el captura com a símbol del domini de la natura. Es tracta de farses burlesques interpretades per la gent dels pobles.


A Andorra, aquesta teatralització es representa en el ball de l’Óssa d’Encamp i en l’Última óssa d’Ordino. Les escenificacions tenen lloc en carrers i places de cada poble. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’os del Vallespir. A l’Alt Vallespir, Arlès, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials.

PUBLICITAT
PUBLICITAT