Andorra la Vella
El Govern estudia augmentar les pensions i els salaris més baixos
El Ministeri d’Afers Socials signa un conveni de col·laboració amb la Federació de la Gent Gran de 17.000 euros
El Govern està estudiant una nova llei de mesures urgents que contemplaria un augment de les pensions baixes per sobre de l’IPC, en sintonia amb la pujada que es va aprovar l’any passat 2019 que va ser del 3,2%. Així ho va afirmar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ahir al migdia durant la signatura del conveni amb la Federació de la Gent Gran, en el qual s’estableix la dotació econòmica de 17.000 euros.
Des de l’Executiu també van recordar que ja s’han començat a analitzar les possibilitats d’aquest increment anual, així com el dels salaris més baixos, o a reflexionar amb els col·lectius i departaments responsables sobre diverses iniciatives en matèria d’habitatge, pensions o serveis per «saber quina capacitat podem tenir», apuntava Filloy. I és que, d’acord amb les recomanacions del Consell d’Europa el salari mínim hauria de seguir incrementant per assolir ser el 60% del salari mitjà al país. L’any passat es va aplicar un increment quatre vegades major a l’IPC.
El president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, va assumir que es tracta d’una qüestió «molt difícil per l’Executiu» i, tot i que celebrava els increments establerts en les lleis de mesures urgents del 2018 i 2019, va insistir que cal seguir «buscant mecanismes de millora per a les pensions més baixes». De fet, aquest és un dels punts que va presentar la nova junta de l’organització al Govern, juntament amb d’altres de caràcter sanitari que ja s’estan desenvolupant. Entre ells, recordava Zapatero, hi ha la implementació del tercer pagador, augmentar el servei de podologia o augmentar les campanyes de prevenció de malalties com el càncer.
Actualment un 15% de la població del Principat és major de 65 anys, una qüestió que reafirmaria la necessitat d’aquest conveni de col·laboració entre l’Administració general i la federació per finançar el programa d’activitats i serveis de l’organisme amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu. En especial, en un moment d’emergència sanitària en el qual s’ha evidenciat que pateixen certa vulnerabilitat. En aquest sentit, Zapatero va precisar que l’acord es pot renovar fins a tres períodes anuals més, és a dir, fins al final de la legislatura, tot i que tingui una durada inicial fins al 31 de desembre d’enguany.
Models residencials
La crisi sanitària ha comportat una reflexió interna sobre el model de residència clàssic actual, essent els models català i basc alguns de referència. En aquesta línia, el titular d’Afers Socials, va destacar que s’està treballant en dues línies: per una banda, en potenciar el model assistencial en tant que la gent gran «es pugui mantenir a casa el màxim de temps possible ampliant el servei», deia Filloy, qui també considerava que «és molt important mantenir el màxim de temps a la gent en comunitat i no de seguida en una residència, ja que comporta a vegades, l’efecte contrari». Per altra banda, i a llarg termini, en ampliar les estructures residencials, una de les demandes de la federació. Tanmateix, el ministre va ressaltar que aquesta «ara per ara no és la prioritat immediata» tot argumentant que «el model ens indica que és perillós» i que convé retardar al màxim aquesta institucionalització.
La taula d’habitage està estudiant quines mesures incloure a la llei
El ministre Víctor Filloy va anunciar que serà al mes de setembre quan es plantegin les conclusions de la taula d’habitatge, que ja ha estat efectuant reunions, també amb organitzacions i entitats del país. En aquesta línia, el titular ministerial va ressaltar que s’està delimitant la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge així com, estudiant i analitzant possibles mesures que es podrien incloure en la llei de mesures urgents que també contemplarà l’augment de pensions i salaris més baixos.
La legislació de l’any passat va incloure algunes mesures com per exemple, allargar un any els contractes de lloguer que vencin el 2020 o es va prohibir augmentar el preu del lloguer més enllà del que ho faci l’IPC. En aquest sentit, des del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut van recordar-les, tot destacant que es podrien tornar a afegir en el paquet d’enguany. Per altra banda, Filloy va recordar que s’està desenvolupant una enquesta nacional a persones majors de 70 i 80 anys per conèixer la seva situació actual.
El projecte d’habitatges socials a Andorra la Vella segueix avançant tot i que «amb certa lentitud», segons va afirmar Filloy. En concret, el ministre va especificar que el conveni signat amb l’administració comunal està relacionat amb l’Institut Nacional de l’Habitatge i la creació del fons publicoprivat. A més, no va descartar impulsar l’habitatge d’ús social, tot apuntant que també s’ha de potenciar que els habitatges de lloguer es posin al mercat. Des del Govern s’ha facilitat el canvi d’ús d’aquests.