PUBLICITAT

L’ocupació hotelera assoleix els nivells de l’any passat durant l’agost

Al llarg de la setmana passada es va arribar a omplir gairebé el 85% dels hotels del país

Per Irene Mas Fàbrega

La recepció d’un hotel d’Escaldes-Engordany.
La recepció d’un hotel d’Escaldes-Engordany. | El Periòdic

L’ocupació hotelera al Principat durant el mes d’agost està al mateix nivell que estava el mateix mes de l’any passat. Així ho va explicar el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, que va constatar que «ja sabíem que el mes d’agost, si no hi havia cap notícia sanitària dolenta o pitjor de les que hi ha últimament, seria més o menys acceptable i bo. En aquest sentit, la mitjana registrada durant les dues primeres setmanes de mes està fregant la mitjana que vam tenir l’any passat». Tot i això, va apuntar que davant aquestes xifres «cal ser prudent» i «agafar-les amb pinces» davant la possibilitat que la situació sanitària derivada de la pandèmia de la Covid-19 pugui condicionar les mesures de seguretat que emprengui Andorra o els països veïns i que influeixin a la mobilitat i, per tant, a l’ocupació hotelera. Per altra banda, Pujol va considerar que el que fa ressaltar la bona tendència d’ocupació dels establiments en qüestió és el fet que «el juliol ha estat fluix i veníem des del març sense ingressar. Com a mínim ara a l’agost veiem que es treballa bé i que assolim el ritme de l’any passat».


De fet, l’ocupació hotelera real registrada durant el període de temps comprès entre el dilluns i el diumenge de la setmana passada demostra que gairebé s’ha ocupat el 85% de l’oferta. Concretament, el registre general que representa la mitjana d’ocupació calculada a partir de les xifres de cada parròquia és d’un 84,01% d’ocupació. És la primera vegada que se supera el 80% d’ocupació al país després que comencés la pandèmia. Desglossant, les parròquies que van registrar unes xifres més significatives en aquest sentit van ser, per ordre descendent, Ordino, amb un 93,15%; la Massana, amb un 91,36% i Escaldes-Engordany, amb un 89,60% d’ocupació. Les xifres de la resta de parròquies durant el període de temps en qüestió oscil·len entre el 84% i el 62%. La pràctica totalitat dels visitants són de proximitat, la majoria espanyols i la resta, la UHA els classifica entre francesos i «altres». Pel que es refereix a les previsions de futur pròxim, Pujol va considerar que «aquesta setmana que ve pot ser una mica com la passada i la darrera setmana d’agost creiem que més o menys hauria de ser com la primera». En aquest sentit, va apuntar que normalment les dues setmanes que queden a la meitat del mes «són les més fortes» pel que es refereix a la xifra de turistes que visiten el país. Així, va considerar que «esperem que l’agost estigui sempre entre un 70%-75% i un 80%-85% més o menys».


En comparació a l’última setmana, l’ocupació ha augmentat en un 10% durant els últims dies, quan es va registrar una ocupació del 70%. Les parròquies amb més establiments plens van ser Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Encamp. Llavors, el president de l’UHA va constatar que les xifres «comparades amb les del juliol», començaven a ascendir tenint en compte que durant el mes en qüestió la mitjana va ser d’un 40% d’ocupació i prenent en consideració que «el mes d’agost és un mes més vacacional, sobretot a Espanya». En relació amb aquest apunt, Pujol va apuntar que, de la mateixa manera que ha passat aquesta setmana, per nacionalitats, el 68% dels visitants que van efectuar reserves durant el període en qüestió eren espanyols, el 25% francesos i la resta, estaven classificats a la categoria d’«altres».

Previsions per l’hivern

El president de l’UHA va explicar, en referència a les perspectives ocupacionals de cara a la temporada d’hivern que comença a mitjans de setembre, que durant el mes que dóna el tret de sortida a l’estació turística «normalment torna a haver-hi una davallada forta. Creiem que durant el setembre, l’octubre i el novembre haurem d’aguantar el sector com puguem, ja que la tardor habitualment ja és difícil aquí a Andorra». Així i tot, va constatar que hi ha la possibilitat que la primera quinzena de setembre «potser és una mica millor que altres anys perquè el fet d’haver estat tancats al juny pot fer que durant aquestes dues setmanes de setembre la gent vulgui recuperar els dies que no van poder fer vacances durant els primers dies d’estiu, tenint en compte, també, el fet que les escoles començaran entre el 10 i el 15 de setembre». Igualment, es va mostrar prudent davant els efectes de la crisi sanitària i va explicar que «esperem que l’hivern pugui ser, no normal, però sí mitjanament correcte. Ens ho agafem amb optimisme i seguim treballant per omplir el país». Així, va constatar que l’associació treballa en consonància amb el Govern, amb els hotels i amb els restaurants del país «per encarar la temporada d’hivern de la millor manera possible».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT