PUBLICITAT

Alt risc de rebrot de coronavirus a la comarca de l’Alt Urgell

La taxa de reproducció ha pujat fins a 3,14 amb 22 nous contagis

Per El Periòdic

Test d’anticossos.
Test d’anticossos. | Arxiu ANA

L’estadística suma 22 casos de Covid-19 confirmats per PCR a l’Alt Urgell. A aquesta dada s’hi afegeix el fet que la taxa de reproducció del virus a set dies, coneguda com a RO, ha augmentat fins a situar-se a 3,14, quan el límit recomanat és d’1.


A més a més, actualment hi ha una persona ingressada al Sant Hospital de la Seu d’Urgell, tot i que no es troba a l’UCI. La resta dels diagnosticats són asimptomàtics o amb símptomes lleus. La mitjana d’edat dels afectats ha augmentat fins a 32,82 anys i un 45,45% són dones. Els casos acumulats a l’Alt Urgell des de l’inici de la pandèmia són 142, amb sis defuncions.


En relació amb les dades del Departament de Salut, l’alcalde de la Seu d’Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, va destacar que la comarca es troba «en un moment delicat de nous contagis per alguns brots lligats a activitat social» i va informar que «ja s’ha fet el rastreig i aïllament dels contactes». Tanmateix, el batlle urgellenc va avisar que «sortiran alguns casos més els pròxims dies». En aquest sentit, Fàbrega va instar la població a ser «més curosa que mai» amb les distàncies socials, la neteja de les mans i l’ús de la mascareta. Un altre aspecte en què ha incidit és en la necessitat de reduir contactes per controlar la pandèmia.

Visites a les residències de la Seu

La Llar de Sant Josep i el centre sociosanitari del Sant Hospital, ubicat actualment al Seminari de la Seu d’Urgell, van anul·lar ahir les visites de familiars que estaven programades per aquesta setmana. En aquest sentit, Salut va anunciar fa pocs dies que permetia de nou visites i ingressos als centres de tot el Pirineu excepte als del Pallars Jussà. Tanmateix, està estipulat que quan el valor és de més de 75, com és el cas, és obligatori aplicar altra vegada les restriccions. Quan la xifra baixi, serà possible reobrir els centres als familiars. 

Es manté la festa major adaptada

El programa de la Festa Major 2020 de la Seu d’Urgell, que se celebrarà del 28 al 31 d’agost, inclourà 33 activitats per a tots els públics. La imatge identificativa de la celebració, marcada per la situació sanitària de la Covid-19, és una mascareta negra amb brodats florals, fent referència al ball cerdà, un dels esdeveniments tradicionals que s’han anul·lat a causa del coronavirus.
Fàbrega, va subratllar que la festa serà «més menor, que major», ja que inclou un 60% menys de propostes que l’any passat.

D’altra banda, l’alcalde de la Seu va incidir en el fet que tota la programació s’ha organitzat seguint les recomanacions sanitàries. Així, a excepció de dos concerts de música clàssica, totes les activitats es duran a terme en espais exteriors. L’alcalde urgellenc també va deixar clar que «es farà el seguiment de l’evolució epidemiològica i el comportament de la ciutadania serà clau per mantenir els actes programats». L’alcalde també va remarcar l’adaptació dels actes als protocols de seguretat i la necessitat de gaudir la festa «amb responsabilitat».


El tinent d’alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia, va assegurar que «mantenint la festivitat es dona suport al teixit econòmic que hi ha al voltant del sector cultural, un dels àmbits més afectats per la pandèmia».

PUBLICITAT
PUBLICITAT