PUBLICITAT

El 90% dels treballadors d’agències de viatges estan en STCT o RJL

L’activitat de les empreses del sector actualment és d’un 10% en comparació amb l’estiu passat

Per Irene Mas Fàbrega

Visitants passejant per l’Avinguda Meritxell al juliol.
Visitants passejant per l’Avinguda Meritxell al juliol. | El Periòdic

El 90% dels treballadors de les agències de viatges tenen aplicada una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o una reducció de la jornada laboral (RJL). Així ho va explicar a EL PERIÒDIC la vicepresidenta de l’Associació del sector, Maica Terrones: «Tenim el 90% del personal en STCT perquè si no, mantenir el sector seria totalment inviable. Amb els ingressos que estem fent no cobriríem ni una tercera part de les despeses fixes. La situació és bastant crítica. De moment cap agència ha hagut de tancar gràcies a aquestes ajudes, però quan arribi el moment que ja no les tinguem, si el sector no s’ha reactivat i si el Govern no ens dóna un cop de mà, no sé si moltes agències podran seguir obertes o hauran de tancar».


Així, Terrones va apuntar que des que el sector va reobrir després dels mesos de confinament decretats a causa de la Covid-19, treballen tan sols un 10% del que ho feia l’any passat durant el mateix període: «En comparació a l’any passat, estem treballant sota mínims. Avui dia no arribem al 10% del que vam fer l’estiu passat. Tot i això, tenim confiança de cara al futur. Esperem que si no es troba solució pel virus, es replantegi la normalitat i aprenguem a conviure-hi. Si no ho fem així, penso que l’economia mundial no ho podrà suportar. Entenem que tot això va per llarg i que ens hem de començar a mentalitzar». En aquesta línia, la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges va explicar que des del moment que es va reprendre l’activitat a les agències, s’ha treballat «molt» en procurar enviar els interessats en viatjar a destinacions segures: «Nosaltres quan enviem un client a una destinació abans ens informem, sobretot, de quines són les condicions sanitàries del país, i sobre quins requisits i quins protocols ha de seguir». També va apuntar, en aquest sentit, que des del sector s’ha procurat transmetre el missatge que «no cal que el client esperi per reservar les seves vacances a darrera hora perquè nosaltres hem tingut en compte que la persona no corri cap risc pel que es refereix a les cancel·lacions». Tal com va explicar, les agències andorranes han creat assegurances d’assistència Covid que «cobreixen qualsevol tipus de cancel·lació fins a, pràcticament, dos dies abans de l’inici de les vacances. Aquesta assegurança cobriria totes les possibles despeses que calguessin derivades de problemes ocasionats a conseqüència de la Covid-19».

Fins a la temporada vinent

Les agències receptives, segons va fer saber la vicepresidenta de l’associació, va veure paralitzada tota la seva producció perquè no podien entrar turistes al país. Actualment, i des del mes de maig quan es va iniciar la represa econòmica al país, les agències de viatges receptives treballen de cara a la temporada 2020-2021: «Durant tot aquest any ja no tenen previst fer cap operativa confiant en el fet que hi hagi una mica de moviment quan comenci la temporada d’hivern. Així i tot, ja estan treballant de cara, sobretot, el 2021».


Tot i això, va apuntar que algunes van aconseguir algun viatge organitzat pels mesos de juliol o agost però arran dels rebrots que s’estan registrant als països veïns, «sobretot a la zona de Catalunya i a altres llocs com Itàlia, han comportat que a escala internacional se’ns englobés dins de la zona d’Espanya, i aquests grupets que teníem confirmats s’han acabat cancel·lant. Potser el missatge que tenim de seguretat aquí a Andorra no ha acabat d’arribar als països veïns».

PUBLICITAT
PUBLICITAT