PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La cabana d’isards creix i se situa en 1.234 exemplars

Es permeten 181 captures durant la setmana de l’isard

Per El Periòdic

Reunió de la Comissió de Seguiment de la Caça, celebrada ahir.
Reunió de la Comissió de Seguiment de la Caça, celebrada ahir. | SFGA / CESTEVE

La Comissió de Seguiment de la Caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, es va reunir ahir per aprovar els plans de caça de l’isard  d’aquest any. Segons les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny, es van comptabilitzar un total de 1.234 isards en tot el territori, una xifra que mostra la tendència a l’alça dels darrers anys i torna a superar la de l’any passat. Per tant, es sobrepassa novament  la dada més alta comptabilitzada dels darrers 20 anys. 

Aquest increment s’atribueix a un bon creixement de la població, a un bon control i regulació per part de les autoritats competents i a les condicions climatològiques i caloroses de l’estiu que han permès una abundància dels animals en les zones més fresques del país.  En aquest sentit, els representants ministerials han agraït especialment la important participació dels caçadors en els recomptes. 

Amb tot,  després de la reunió, s’ha aprovat l’ordre ministerial que fixa en 181 el total de captures permeses per a la setmana de la caça de l’isard i de 33 isards en el vedat de caça d’Enclar. A la trobada també s’ha establert el període del 13 al 20 de setembre per a la setmana de l’isard 2020.  

El nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 908, al voltant d’un vuit per cent més que l’any passat. Així mateix, per determinar la xifra d’exemplars que es poden caçar també es té en compte l’índex de creixement, que ha estat d’un 21,59%, i l’índex de captura del 20%. 

Per aquest motiu, el nombre total de captures permeses representa que es podrà caçar un isard per cada colla d’un mínim de quatre caçadors, ja que s’han inscrit un total de 576 caçadors. Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, són del 24 al 31 d’agost, ambdós inclosos. La gestió s’haurà de fer mitjançant el web www.e-tramits.ad. El repartiment de captures preveu que es reparteixin de manera que n’hi hagi una per cada quatre caçadors, i en cas que hi hagi captures restants es farà el sorteig d’aquestes el 2 de setembre entre els 123 caçadors que han col·laborat en els censos o que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior, on van participar 83 dels caçadors. Les anelles de captura es podran recollir del 9 al 18 de setembre al Servei de Tràmits del Govern. 

En la reunió de la Comissió també es va recordar l’existència d’un punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada. De totes maneres, els caçadors mentenen l’obligació de comunicar les captures al Cos de Banders.

Caça al vedat d’Enclar  

D’altra banda, en referència al vedat de caça d’Enclar, s’han comptat 326 exemplars, una xifra pràcticament idèntica a la del recompte de l’any passat, en què es van comptabilitzar 327 isards. Per això, la Comissió de Caça ha aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de 32 captures selectives més una de trofeu mascle, que representa un índex de captura del 10%. El sorteig per aquest pla de caça, està previst pel dia 2 de setembre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT