Andorra la Vella
El nou curs serà presencial i en grups de convivència de classe
Abans de recuperar l’activitat, alumnat i treballadors hauran de passar un cribratge
Educació ha dissenyat el pla per retornar als centres escolars amb dues premisses principals: garantir la presencialitat dels alumnes de forma segura i establir grups de convivència per un desenvolupament més còmode de les classes. Així ho van explicar ahir a la tarda, en una roda de premsa, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
Tal com va explicar la ministra, la voluntat del seu departament és que «es pugui tornar amb presencialitat total», i la prova que es va fer al mes de juny va ser un primer pas per veure com es podia aconseguir. En aquest cas, es tornarà a optar per la definició de grups de convivència entre els quals es podran alleugerir les mesures de seguretat, ja que no serà obligatori dur mascareta o mantenir la distància de seguretat. Al setembre, s’amplia el volum d’aquests grups al total de la classe habitual. També es considerarà grup de convivència els alumnes que comparteixin trajecte en un mateix bus escolar. No obstant això, sí que s’hauran de complir les mesures, pels nens i nenes a partir dels sis anys, un cop s’abandoni l’aula i s’entri en contacte amb altres classes, com pot ser al pati, el menjador o la biblioteca.
I per tal que aquest retorn sigui el més segur possible, el ministre Benazet va confirmar que es durà a terme un cribratge, tant als alumnes com al personal del centre, abans que comenci el curs. A més, el ministre també va apuntar que els resultats també serviran per tenir «una fotografia representativa de l’estat de la societat andorrana» en el seu retorn del període vacacional.
Aquest cribratge començarà la setmana del 31 d’agost i es realitzarà de forma gradual, primerament pel professorat, que habitualment s’incorpora a la feina uns dies abans per preparar el curs, seguit dels alumnes més petits, dels cicles de maternal i primera ensenyança, i finalment els cursos superiors.
El cribratge serà de caràcter voluntari, i es convocarà a les famílies fent-les arribar una carta amb les indicacions. Els destinataris, però, seran només els alumnes, a banda del professorat i resta de treballadors dels centres. En el cas dels petits, la crida s’estén a partir dels sis anys, però si es desitja, la prova també la podran realitzar els més petits d’aquesta edat. Les proves que es realitzaran seran una TMA, que és un frotis a la gola, i un test serològic, que requereix una punxada al dit.
El dispositiu que ha pensat Salut es durà a terme a l’StopLab de la caserna de Bombers i també se n’establiran dos més en dues ubicacions que encara no s’han decidit. Així mateix, Benazet també va avançar que es farà un seguiment constant pel que fa a l’estat dels contagis amb grups de mostra i, en qualsevol cas, s’aïllaran els grups de convivència en el cas que es detecti un positiu entre un dels seus membres.
Es manté el calendari
D’altra banda, Vilarrubla també va confirmar que es manté la data d’inici del curs escolar pel dimecres 9 de setembre pels cursos de maternal i primera ensenyança i s’estableix el dilluns 14 de setembre per la resta d’ensenyaments superiors.
No obstant això, la ministra també va assegurar que estan preparats en el cas que la situació epidemiològica empitjori, i per això, s’han localitzat possibles espais a totes les parròquies on distribuir els alumnes en cas que el nombre d’alumnes que pugui conviure sigui més reduït.
I és que els esforços d’ambdós ministeris van en la direcció que tots els alumnes puguin realitzar les classes de forma presencial, ja que els ministres van coincidir de la importància de l’aprenentatge social, en especial dels infants de menys edat. «Tots compartim la importància de l’educació i de fer-la presencial, perquè ens ajuda a donar oportunitats iguals», va assegurar Vilarrubla. Així mateix, Benazet va considerar que «creiem que Andorra no es trobarà amb la situació d’haver de tancar un centre sencer pels esforços en detecció que estem fent».