PUBLICITAT

El transport públic vol recuperar l’aforament abans de Meritxell

Les línies interurbanes estimen haver perdut 500.000 viatges a causa de la Covid

Per Lídia López

Transport públic a Andorra la Vella.
Transport públic a Andorra la Vella. | Maricel Blanch

El conjunt de companyies de transport ha enviat una carta al Secretari d’Estat d’Economia per demanar que es faci una revisió del límit de l’aforament d’usuaris vigent. Actualment, el màxim d’ocupació permès als busos és del 50%, ja que arran dels darrers casos detectats al Principat, es va tornar a rebaixar la capacitat màxima permesa malgrat que feia relativament poc que s’havia recuperat la totalitat de l’aforament i s’havia posat en consonància amb els països de l’entorn.


Segons va explicar a EL PERIÒDIC el gerent de Cooperativa Interurbana, Gabriel Dallerès, a la seva demanda van explicar que poden fer front a la situació de limitacions fins al setembre, com a molt coincidint amb la festivitat de Meritxell, encara que «no sigui l’òptima». En qualsevol cas, el gerent de la concessionària va assegurar que si se segueix amb la mesura més enllà d’aquesta data «serà molt difícil encarar el setembre». I és que a partir de setembre, Dallerès considera que la gent en general comença a moure’s més i fa més ús del transport, i en especial, pel que fa a la tornada a les aules de tots els estudiants, un grup d’usuaris que el sector troba com el que més utilitza el servei.


En la mateixa línia, el director d’Autocars Nadal, Bartomeu Gabriel, també va compartir el neguit de cara al setembre, assegurant que aleshores «serà un problema perquè hi haurà més activitat» i tindran «més dificultats per complir les expectatives dels usuaris». A més, Gabriel també va posar en relleu que «no té sentit, comparant-nos amb el voltant, que seguim amb limitacions quan a Espanya i França funcionen a la totalitat», en referència a les expedicions internacionals que fa el grup.

Xifres habituals d’usuaris

D’altra banda, Dallerès també va manifestar que el servei «està a prop d’arribar a la normalitat» en relació al nombre d’usuaris habitual per l’època actual. En aquest sentit, va reconèixer que pot passar que alguns passatgers quedin fora «en alguna expedició concreta que, per raons diverses, concentri més viatgers», però que això «no passa sovint». Per la seva banda, Dallerès va considerar que el volum d’usuaris es mostra en xifres semblants a la de les darreres setmanes, però recordava que actualment el servei es troba en el període de temporada baixa.

500.000 viatges perduts

Així mateix, en un primer balanç del que va de curs, la companyia ha calculat que els primers mesos de l’any, de gener a juliol, s’han perdut prop de 500.000 viatges. Uns trajectes que, segons Dallarès, s’haurien fet «si no haguéssim tingut la situació de la Covid». En qualsevol cas, va apuntar que les dades no són definitives perquè encara no s’ha fet el tomb de l’any de la concessió, quan podran recopilar totes les xifres i així comparar-les amb exercicis anteriors. 

Es mantindrà l’aforament

Durant la roda de premsa d’ahir a la tarda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es va referir a la capacitat actual del transport assegurant que el límit actual «no és el desitjable perquè implica complicacions», però que, tenint en compte que estem «en un moment que pot ser d’inflexió» pel que fa al brot pandèmic, s’optarà per «mantenir l’aforament fins que passin unes setmanes del retorn».

PUBLICITAT
PUBLICITAT