PUBLICITAT

Una nova víctima per Covid-19 després de gairebé dos mesos

Amb la represa del curs escolar es cribarà a tots els alumnes i professors dels centres educatius del país

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/CEsteve

Una nova defunció derivada de la Covid-19 eleva el nombre de víctimes per la malaltia a 53, després d’aproximadament dos mesos sense que se’n registrés cap. Així ho va fer saber, ahir, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Va afegir, referent al difunt, que «és una persona jove, de menys de 60 anys, que va patir la malaltia a l’inici de la pandèmia i que va estar intubat i ventilat de manera mecànica durant molt de temps a la Unitat de Cures Intensives (UCI). És una de les persones que ha estat més temps ingressada a l’hospital i, malauradament, tot i que s’havia negativitzat des de fa dies, les seqüeles l’han mantingut molt de temps ingressat a l’hospital i, finalment, ha tingut una mort probablement derivada de les mateixes». Així, va confirmar que la persona no formava part dels casos actius actualment i va recordar que d’aquests, no n’hi ha cap que estigui ingressat a l’hospital.


En la mateixa línia, va explicar que el total de casos registrats al país des que va començar la pandèmia és de 977, dels quals 855 s’han recuperat i 70 estan actius actualment. En aquest sentit, Benazet va valorar que cal prevenir davant la infecció i va constatar que actualment el país té una taxa de contagis R0 de 0,5. Fet que marca un sentit epidemiològic al país que és bo. Va aportar, també, que la  «incidència ens els darrers 14 dies és de 31 casos per 100.000 habitants. És una incidència baixa». Va relacionar la dada amb el fet que el mètode diagnòstic que s’utilitza al país «és molt més sensible que les proves PCR i a més a més, en realitat, la nostra població d’influència és molt més de 77.000 habitants. Som una població que estem oberts, sortim, marxem de vacances o marxem de cap de setmana i tornem i per altra banda, per exemple durant el mes de juliol, hem tingut uns 370.000 visitants».

Cribatges massius a les escoles

El ministre de Salut va explicar que de cara a la tornada a l’escola al setembre, es cribarà a tots els alumnes a partir d’una edat determinada, que no va concretar, i també a tots els docents: «Pensem que això és una bona mesura per poder tenir un retorn el més normal possible a les escoles i, a més a més, creiem que és una bona mesura per fer una fotografia de com està tota la població general tornant de vacances».


També en referència als cribratges, Benazet va recordar que de moment s’estan fent entre 300 i 350 proves TMA al dia i que es preveu augmentar la xifra fins a 1.000 en els propers dies: «En aquests moments s’han fet els cribratges als centres sociosanitaris i es va trobar només un cas positiu, que era un treballador de la neteja i que es va aïllar. Totes les altres residències tornaran a cribar d’aquí a una setmana i mitja, aproximadament, perquè el protocol que ens hem marcat és fer-ho de forma mensual». També va anunciar que per prevenció i seguretat, avui es cribarà a tot el personal de la CASS. Va afegir, finalment que «en aquests moments també s’estan cribant persones del sector de l’hostaleria que estan de cara al públic i també els de les pistes d’esquí i tots els resultats han estat negatius. Al centre penitenciari el test es durà a terme la setmana que ve i se seguiran cribant a les persones que retornen de vacances o d’estades a algun lloc de risc a través de l’stop lab de Bombers». En referència a l’últim, el ministre de Salut va recomanar que només es dugui a terme una prova al mes per persona, per tal d’evitar la saturació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT