PUBLICITAT

Un fong ha causat la mort  de moltes plantes de tabac

L’APRA informa els associats sobre el resultat de les anàlisis

Per El Periòdic

Una plantació de tabac a la Massana. / EL PERIÒDIC
Una plantació de tabac a la Massana. / EL PERIÒDIC

Un fong ha estat el culpable que s’hagin fet malbé aquest any algunes de les plantacions de tabac del país. Així ho ha comunicat, a través d’una carta, l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) als seus associats. Segons fonts de l’entitat, el fong encara no ha estat «caracteritzat» –es preveu que els resultats més complets de les anàlisis portades a terme en un laboratori de Lleida es tinguin més endavant– però el que és segur és que va ser el causant que moltes plantes de tabac que van plantar els agricultors morissin.
 L’APRA recomana també en la mateixa missiva enviada als seus socis que, com a mesura preventiva, retirin totes les restes vegetals que quedin a les parcel·les afectades, evitant d’aquesta manera que el mateix fong pugui afectar els conreus de les pròximes campanyes. En aquest sentit, també es recomana arrencar les mates de tabac en comptes de tallar-les, com se sol fer habitualment, i recollir totes les fulles que hagin pogut quedar escampades pel terra.

Afectació important // Els càlculs de l’associació indiquen que al voltant d’una quarta part de la totalitat del tabac que es va plantar enguany ha estat afectat peraquest fong. A part, algunes plantacions han patit també danys per les  pedregades dels darrers dies. En concret les inclemències meteorològiques van fer malbé algunes plantacions sobretot a les parròquies del sud. 
De moment, des de l’associació es té constància de parcel·les afectades a Pal, a la Massana, i a Fontaneda, a Sant Julià de Lòria. Una part dels danys són coberts en aquest cas per les asseguradores, cosa que no passa pel que respeta a les pèrdues originades pel fong. De totes formes, l’APRA està estudiant a hores d’ara si podria posar en marxa algun tipus d’ajuda als pagesos que hagin perdut les plantacions pel fong. 
D’aquesta manera, es preveu que la collita d’enguany sigui molt més reduïda que la d’altres anys. A més, enguany s’havia acordat entre pagesos i fabricants la reducció de la collita en un 50% a causa del coronavirus. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT