PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics preveuen superar l’ocupació de l’estiu passat

Ja s’han igualat les reserves que es van fer l’agost del 2019, sobretot a Canillo i a Encamp

Per Irene Mas Fàbrega

Apartaments turístics a la zona de Canillo.
Apartaments turístics a la zona de Canillo. | Maricel Blanch

Fins al moment, l’ocupació als allotjaments turístics des que va començar l’estiu ha patit alts i baixos a causa de la pandèmia de la Covid-19. Tot i això, últimament, tal com va fer saber el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, s’han igualat les xifres de reserves que es van registrar el mes d’agost del 2019: «Fins ara, durant l’estiu hem tingut moments bons i moments dolents pel que es refereix a les reserves. Hi ha hagut èpoques que hem tingut 10 reserves, per exemple, i ens n’han anul·lat 8. Però des de fa una setmana o deu dies hem rebut un munt de reserves». En aquest sentit, Ruiz va considerar que de moment, hi hauria un 45% de la totalitat d’allotjaments ocupats i va afegir que «si tot segueix així, la temporada d’estiu acabarà sent molt bona, podem complir les mateixes xifres d’ocupació que l’any passat, que ja van ser altes». Va afegir, també, que «la idea és mantenir el mateix ritme de reserves, si tot segueix sobre el que portem aquests dies, fins i tot es podria registrar algun punt per sobre de reserves en comparació a l’any passat».

En la mateixa línia, el president de l’associació en qüestió va apuntar que on es registra una xifra més important d’ocupació és a la zona d’Encamp, exceptuant el Pas de la Casa, i a la zona de Canillo. A la primera, s’hi registraria una xifra d’ocupació d’allotjaments turístics a l’agost del 60%, mentre que a la segona, les reserves oscil·larien entre el 85% i el 90% «si seguim amb el mateix percentatge de reserves que tenim fins ara». A més a més, Ruiz va afegir que últimament reben dos tipus de reserves: les de cap de setmana, que solen ser d’una o dues nits; i les d’entre setmana, que poden allargar-se fins a vuit dies. També va concretar que la majoria de reserves les efectuen nuclis familiars que busquen turisme de proximitat: «Venen en cotxe amb la certesa que si hi ha qualsevol imprevist podran marxar de pressa». També sobre el perfil dels turistes, Àlex Ruiz va apuntar que «podríem dir que el 70% de visitants són gent espanyola, sobretot provinents de Catalunya i Aragó; i el 30% aproximadament, són francesos».

Temporada d’hivern 

De cara a l’hivern, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics va explicar que comencen a rebre reserves de particulars però que «tot i que el ritme és correcte, no és una meravella». Va afegir, en aquest sentit, que «el que realment ven molt a l’hivern és el tour-operador» i que en aquest àmbit «hi ha qui diu que no reserva encara perquè no sap què passarà i hi ha qui s’atreveix a fer reserves ara però sense pagar. Per tant, no són reserves confirmades. Estem una mica a l’expectativa de veure, de cara al mes d’octubre, què passarà».

L’ocupació hotelera al 70% 

Per altra banda, tal com va fer públic ahir la Unió Hotelera d’Andorra, l’ocupació registrada als hotels del Principat al llarg de la setmana passada va fregar el 70%. Les parròquies amb més ocupació van ser, per ordre descendent, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Encamp. El director de la UHA, Jordi Pujol, en referència a les xifres, va apuntar que «comparades amb les del juliol, comencen a estar millor. Al juliol la mitjana va ser d’un 40% d’ocupació, mentre que encarem la primera setmana d’agost amb un 70%. Preveiem una mica que passés això, que pugés bastant en comparació al juliol perquè com diem sempre, l’agost és un mes més vacacional sobretot a Espanya. Teníem el dubte si el tema de la situació sanitària a baix es notaria, però de moment sembla que la tendència és bona». En aquest sentit, per nacionalitats, el 68% dels visitants que efectuen reserves són espanyols, el 25% són francesos i el 7% estan classificats a la categoria d’«altres». Pujol va afegir, finalment, que «no ens fem il·lusions. Sabem que només és la primera setmana. A veure si la setmana que ve consolidem la xifra». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT