PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Visita nocturna per descobrir les Bons

Una trentena de persones van passejar pels carrers de l’antic poblet

Per El Periòdic

El guia Robert Lizarte es dirigeix als assistents de la visita a les Bons.
El guia Robert Lizarte es dirigeix als assistents de la visita a les Bons. | ANA / E.C.

E ntre els 30 assistents que aquest dilluns a la nit van poder conèixer la riquesa històrica i cultural de les Bons, hi havia pocs turistes estrangers. La crisi sanitària de la Covid-19 ha impedit que aquests s’apropin als encants que ofereix aquest poblet situat a Encamp. Les Bons conté unes edificacions que daten de l’època medieval i que s’han pogut anar conservant al llarg del temps gràcies a les reparacions i reconstruccions que han anat fent les famílies propietàries. 

Tot i això, molts ciutadans de la parròquia, malgrat haver passejat els seus carrers centenars de vegades, desconeixen encara el patrimoni de l’antic veïnat de la parròquia i la majoria dels quals s’havien apuntat a la visita eren d’Encamp mateix. Guiats per Robert Lizarte, el grup ha sortit tocades les nou de la plaça dels Arínsols en direcció a l’església de Sant Romà de les Bons. «Primer fem una petita introducció del país i expliquem la distribució de les parròquies, per si hi ha algun visitant que no conegui com funciona Andorra, i un cop comencem a caminar, ens centrem en les tradicions del nucli urbà», explicava Lizarte minuts abans de començar la ruta.

La passejada va recórrer els carrers més emblemàtics de les Bons, fent parada al safareig, un dels pocs que es conserven a les Valls. «Aquí és on els dissabtes les dones rentaven la roba i feien la bugada amb cendra. La cendra no es llençava mai a les cases. Permetia fertilitzar els camps i servia per fer lleixiu. Els sabons que s’utilitzaven eren fets d’oli i sosa càustica i de greixos animals o vegetals. Després deixaven eixugar la roba a l’aire lliure, impregnant el poble d’una olor de net molt característica», va detallar el guia. La visita va acabar amb l’entrada per torns de quatre persones a l’església, per tal de mantenir les distàncies de seguretat. Sant Romà és «la joia de la corona», han coincidit els assistents. Es coneix de la seva existència des del 1164 segons la seva acta de consagració trobada dins l’altar del temple. L’església de Sant Romà és un dels exemples d’art romànic més ben conservats del país.

Les visites nocturnes d’Encamp s’estan limitant a grups de 30 persones per garantir les mesures sanitàries que han d’evitar possibles contagis de Covid-19. Segons Lizarte, «els grups serien més grans perquè tenim llistes d’espera per a aquest tipus d’activitat, que ha funcionat molt bé». La de les Bons ha estat la primera de les tres visites nocturnes que es faran als nuclis tradicionals de la parròquia. Està previst que el 24 d’agost es faci el recorregut per Sant Romà de Vila i Santa Maria, i el 31 d’agost es visiti Sant Miquel de la Mosquera i el Molí del Guillem. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT