PUBLICITAT

La Diada andorrana tindrà lloc al país per primera vegada en 33 anys

Es desenvoluparà al Palau de Gel de Canillo i el tema que s’hi tractarà és la multiculturalitat a Andorra

Per Irene Mas Fàbrega

Els ponents que van presentar la 33a edició de la Diada andorrana.
Els ponents que van presentar la 33a edició de la Diada andorrana. | ANA/E.C.

La 33a Diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) se celebrarà el proper dissabte, 22 d’agost, amb la col·laboració de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el Ministeri d’Educació i d’Ensenyament Superior, per primera vegada a l’auditori del Palau de Gel de Canillo. Totes les edicions anteriors s’havien celebrat al Liceu Renouvier, ubicat a Prada de Conflent, a França. La causa del canvi d’ubicació ha estat la Covid-19, que ha impossibilitat el fet d’adaptar els espais disponibles als participants de la Diada. En aquest sentit, la jornada andorrana es desmarcarà de l’UCE que desenvoluparà una iniciativa paral·lela al Centre Transfronterer d’Estudis Pau Casals, a Prades. 


Tot i això, la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), M. Àngels Mach, va explicar que «ens va semblar més prudent poder dur a terme la Diada andorrana al país» i va remarcar que està preparada «com a jornada especialitzada igualment. Tenim el programa tancat, ja preveiem tenir menys ponències presencials i més ponències no presencials escrites o bé en vídeo». En aquest sentit, la presidenta de la SAC va constatar que el programa compta amb 12 ponències presencials, tres amb vídeo i 13 que no seran presencials. Després, totes elles es recolliran a un llibre.


El tema que definirà la jornada i sobre el qual es desenvoluparà l’activitat de la mateixa és: «Andorra i la multiculturalitat». En aquest sentit, Mach va considerar que «és un tema sobre el qual Andorra pot aportar molt perquè, a banda de tenir la pròpia cultura i tradició, que s’ha anat mantenint al llarg dels segles, hem tingut l’aportació de moltes persones que viuen aquí i que vénen d’altres llocs. Al programa hi tenim, per exemple, persones que han vingut de Sud-amèrica, d’Àfrica, de la Xina o de Gran Bretanya». 


Així, va especificar que la idea és tractar la multiculturalitat des del punt de vista de les persones nouvingudes però també valorant les aportacions en l’àmbit cultural que han fet els mateixos al país i el que això suposa, en el sentit positiu, per a Andorra: «És una mica, doncs, un calidoscopi de veure a quina fase estem a Andorra en aquest moment».
Entre els ponents que conformen el programa presencial que es desenvoluparà en el marc de la Diada andorrana, Àngels Mach va destacar la participació del psiquiatre Joan Obiols, de l’antropòleg Manuel Delgado i la del sociòleg Joan Micó.

Diada també telemàtica

Segons va fer saber la presidenta de la SAC, en relació amb les mesures que es prenen per prevenir els contagis de la Covid-19, tota la Diada s’enregistrarà i s’editarà de manera conjunta amb les ponències virtuals per tal de penjar el contingut complet de la jornada a internet. Mach va explicar, en la mateixa línia, que «tot i que cada any s’enregistra, el material sempre se cedia a l’Arxiu Nacional perquè qui no hagués pogut estar allà i volgués veure-ho o comprovar alguna ponència en concret, pogués acudir-hi i fer-ho. Aquesta vegada, però, pensàvem que valia la pena oferir la gravació de totes les càpsules d’una manera més accessible». 


En la mateixa línia de prevenció davant la pandèmia de coronavirus, la presidenta de la SAC va explicar que «el públic estarà restringit». En aquest sentit, tot i que la sala on es desenvoluparà la jornada té una capacitat inicial per 300 persones, durant l’ocasió hi haurà un màxim d’aforament de 40 persones, comptant els ponents, que hauran de reservar la plaça abans d’anar-hi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT