PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’eUniv compta amb més d’una seixantena d’alumnes preinscrits

La nova universitat a Andorra preveu arrencar el pròxim curs amb dos bàtxelors i un doctorat

Per Victoria Gómez Pérez

La ministra Vilarrubla amb els responsables de l’eUniv.
La ministra Vilarrubla amb els responsables de l’eUniv. | EUNIV.

La Universitas Europaea (Universitat Europea IMF), popularment coneguda com a eUniv, que s’instal·larà pròximament a Andorra, compta ja amb una seixantena de preinscrits. Encara no se sap el dia en què començaran les classes, però la voluntat de l’entitat és que durant el pròxim el curs 2020-2021 s’engeguin els bàtxelors d’Empresa, Dret, Informàtica, Humanitats i Llengua Catalana, a més d’un programa de doctorat. Segons el protonotari acadèmic de l’eUniv, el doctor Marc B. Escolà, tan aviat com «vam rebre els informes favorables de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), ens vam atrevir a penjar-ho al nostre web, però sense fer cap més publicitat». A partir d’aquí, «no sabem com», més de 60 persones van decidir omplir el formulari corresponent mostrant així el seu interès en algun dels cursos proposats. Ara bé, aquesta seixantena de preinscrits no vol dir que acabi sent alumnes del centre, ja que abans el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha de validar el seu títol previ per poder accedir a l’eUniv. «Quants de tots aquests obtindran la validació? Encara no ho sabem», va reconèixer Escolà.
 
Així mateix, la universitat, que oferirà totes les classes en línia, està pendent de la legalització de cinc decrets, ja que fins ara només s’ha aprovat el del bàtxelor en Administració i Direcció d’Empreses (ADE). «És un procés molt lent. Fins que no tinguem tots els bàtxelors legalitzats no ens podrem promocionar per atraure el màxim nombre d’alumnes possible», va assenyalar el protonotari, tot puntualitzant que el dia 12 d’agost està previst que s’aprovi també el de Llengua Catalana.

En total, i quan tot es normalitzi, hi haurà 13 títols a càrrec de 75 professors, confirmats actualment, tres dels quals són andorrans, la gran majoria catalans i la resta d’altres indrets del món, des d’Austràlia al Perú, passant per un doctor del Trinity College de Dublín. «No comencem des de zero. Tenim molta tradició de contactes amb altres universitats i això ens permet disposar de professors de centres de renom d’arreu del món. La nostra plantilla és molt més bona que el mínim que marca la llei europea», va assegurar Escolà.

 

La recerca com a pal de paller

L’eUniv també pretén oferir 12 càtedres de recerca, totes finançades externament. En aquests moments, la direcció de la universitat compta amb 700.000 euros per cobrir les despeses dels estudis, des de Medi Ambient fins a Ciències de la Religió. «No vull dir que no ens interessi la docència, és absolutament necessària, però a diferència d’altres plantejaments, per a nosaltres la recerca és el primer». En aquest sentit, el protonotari va destacar que l’eUniv «s’autoprohibeix» l’ús de diners públics: «És una característica que en els últims anys ens ha anat molt bé i la volem mantenir. Si un professor necessita diners per una investigació, nosaltres li aconseguim». Una bona prova és, segons el mateix Escolà, que «hem comprat –no llogat– la primera seu del centre al Principat, que s’ubicarà a l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià de Lòria», molt a prop, precisament, de la Universitat d’Andorra (UdA). Allà s’hi preveu instal·lar la «joia de la corona»: l’Escola de Llengües Clàssiques. «Temem que d’aquí a pocs anys serem els únics en l’àmbit lingüístic català on es podran estudiar llengües antigues», va pronosticar Escolà. 

 

Trobada amb les autoritats

Fa un parell de setmanes, els principals responsables de la universitat es van presentar al cap de Govern, Xavier Espot, la a ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a l’ambaixador espanyol, Àngel Ros i a altres autoritats. Per a la directiva era una «mostra seriosa» que «el nostre projecte va de debò». I per esvair dubtes, el protonotari de l’eUniv va etzibar que «hem presentat un aval d’un milió d’euros; som conscients que no tothom confia en el nostre projecte, però nosaltres ja ho hem acreditat econòmicament». H

PUBLICITAT
PUBLICITAT