PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El sector hoteler registra un 30% de reserves per al mes d’agost

L’ocupació als apartaments turístics ha disminuït amb els rebrots dels països veïns

Per Judith Sáez

Turistes passejant amb les maletes pel carrer Príncep Benlloch d’Andorra la Vella.
Turistes passejant amb les maletes pel carrer Príncep Benlloch d’Andorra la Vella. | EL PERIÒDIC

El motor econòmic principal del país, el sector turístic, torna a veure’s afectat quan començava a aixecar cap després del confinament. Els establiments turístics estan notant una disminució de les reserves davant l’augment de contagis de coronavirus i les recomanacions d’alguns governs de no viatjar a l’Estat espanyol. «Es pensen que Andorra és Espanya», alerten des del sector.

Les xifres de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) destaquen certa estabilitat en el nombre de reserves. En concret, aquesta setmana es preveu una ocupació mitjana del 50,64%, essent Encamp la parròquia amb més reserves (61,33%). Des d’inicis del mes de juliol, s’ha mantingut aquest percentatge tot i que el director de la UHA, Jordi Pujol, va aclarir que hi ha diverses maneres d’interpretar les dades, ja que només es tenen en compte els caps de setmana d’un 78% dels hotels que romanen oberts. Més d’una desena dels establiments no han obert durant aquesta temporada d’estiu i els que ho han fet tenen molt pocs visitants entre setmana.

D’aquesta manera, es preveu un percentatge d’ocupació que rondi entre el 25 i el 30% durant tot el mes de juliol i s’espera que les reserves del mes d’agost, que ara mateix representen un 31,02% de mitjana entre totes les parròquies, arribin al 40%. Una dada que suposa una caiguda del 50% respecte a l’any passat, i que se sustenta, en part, gràcies al fet que el nombre de cancel·lacions imprevistes s’equiparen al de les reserves d’última hora. «Les informacions que vénen dels països veïns és el que més marca les cancel·lacions i les reserves a última hora. Per aquestes, estem tenint tanta variació entre la previsió i el real», deien des de la UHA.

D’acord amb l’estudi Andorra en xifres realitzat pel Departament d’Estadística l’any 2019, el 72,4% de pernoctacions es feien a hotels, mentre que els apartaments turístics representaven un 11,7% i els aparthotels un 9,2%. Aquesta temporada d’estiu, amb la crisi sanitària i la pressió per reduir al màxim el contacte, s’augurava una situació sense precedents al país. En concret, que els visitants optessin per allotjar-se en apartaments o, inclús, cases rurals per evitar els espais comuns dels hotels.

En aquest sentit, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Àlex Ruiz, va informar que l’ocupació actual és entre un 40 i un 60% menor respecte a la de 2019, essent el Pas de la Casa el sector més afectat. «Tenim moltes dificultats perquè els turistes es quedin pernoctant. Sempre és fluix, però aquest any no s’ha arribat ni al 10%», afirmava el responsable.
En comparació amb inicis de mes, expliquen des de l’organització, s’han incrementat les cancel·lacions. «Fa 10 dies tot eren reserves i ara, un 60% són reserves i un 30%, cancel·lacions», apuntava Ruiz. I és que, diversos establiments turístics van ressaltar que estan patint moltes baixes d’última hora, també en les cases rurals. El motiu és el mateix: una barreja de por i incertesa de què pot passar.

La propietària de Cal Xixarro va afirmar que la casa rural va comptar amb més interès que no pas l’hotel i els apartaments que dirigeix. Tanmateix, igual que altres allotjaments d’aquestes característiques consultats per EL PERIÒDIC, va afirmar que poques reserves són per fer estades llargues, un fet poc habitual respecte a altres temporades.

És per això, que alguns empresaris han decidit establir un mínim de dies d’allotjament o abaixar els preus i brindar ofertes, sobretot pel cap de setmana. Una qüestió que des de la UHA consideren que no ha estat tan accentuada com el 2007 però, que l’entitat segueix sense recomanar. En especial, enguany pels costos derivats per garantir les mesures higièniques dictaminades pel Ministeri de Salut.

A més, des de la casa Rural Mariola subratllen que una de les altres conseqüències extraordinàries és que encara no han registrat cap reserva per a la temporada d’hivern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT