PUBLICITAT

Andorra la Vella

Jover veuria «lògica» una fusió d’entitats bancàries a Andorra

El ministre considera «irresponsables» les declaracions de Jaume Bartumeu sobre la solvència dels bancs

Per Lídia López

El ministre Jover durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre Jover durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA/JAViladot

Una fusió entre entitats bancàries andorranes tindria «certa lògica» per al ministre de Finances, Eric Jover, que es va referir ahir a la qüestió preguntat per la premsa i en resposta a unes declaracions de l’excap de Govern Jaume Bartumeu al voltant de la solvència del sistema financer d’Andorra.
Segons el ministre Jover, les entitats bancàries del Principat «tenen la solidesa suficient per afrontar la crisi actual», malgrat que els canvis que des de fa anys afronta el sistema financer, en plena transformació arran de l’Acord Monetari, el situïn en una situació de «tensió». «Les entitats estan complint de forma proactiva per ser competitives en el nou marc, i aquest és un canvi a positiu», va assegurar Jover. 

Per aquest motiu, el ministre de Finances va titllar d’«irresponsables» les afirmacions que el darrer dimarts, l’excap de Govern Jaume Bartumeu va fer amb relació a la salut del sistema bancari andorrà, assegurant que la seva solvència era «dubtosa». De fet, Jover va considerar que Bartumeu, «havent tingut el lloc que ha tingut», no pot permetre’s fer «certes afirmacions amb aquesta lleugeresa». Així, el ministre de Finances va optar per «restar importància a unes crítiques que van dirigides de forma molt oberta a tothom que es bellugui» i que també estan «faltes de fonament».

Fusions per la competitivitat  

En qualsevol cas, per al ministre Jover, la possibilitat que al Principat es produeixin fusions bancàries seria natural, ja que és una acció que es produeix «en molts sectors, i en el financer encara més» pel fet que «a causa de l’increment de la regulació, els costos fixos són cada cop més elevats» i per aquest motiu, cada vegada més entitats opten a fusions per tal «per guanyar marge i seguir generant un volum de beneficis importants». És per això que segons Jover, cada vegada es veuen més fusions a escala internacional «per augmentar la capacitat dels negocis» i Andorra «no està exempta», per això, seria normal que alguna entitat tingués aquest element sobre la taula i hi estigués reflexionant al respecte.

En aquesta línia, pel ministre, la posició que ha d’adquirir l’Executiu és la d’acompanyar a les entitats financeres en aquest procés, si és que arriba el moment de fer-ho, per tal d’ajudar-los en la seva «homologació i alineació amb les polítiques europees». «La nostra funció ha de ser recolzar-los perquè siguin el màxim d’eficients possibles», va assegurar Jover. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT