Andorra la Vella
Aïllen 20 esportistes d’una estada a Canillo per ser contactes d’un cas
El brot s’hauria originat a través d’un jove que va viatjar a l’estranger i hauria infectat a amics
Un grup de joves que participava en unes estades esportives al Palau de Gel d’Andorra a Canillo va haver de ser aïllat per prevenció després de confirmar-se que haurien estat contactes d’un nou positiu de Covid-19. De fet, segons va confirmar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la parròquia canillenca, s’hauria detectat un petit brot precisament entre persones d’entre 16 i 20 anys.
En ser coneixedors del cas, les autoritats sanitàries van activar els protocols i van procedir a aïllar a tots els contactes dels joves, on s’inclou el grup d’esportistes, i es van dur a terme les proves diagnòstiques corresponents.
D’aquesta manera, a l’espera del que determinin aquests nous tests, el ministre de Salut va confirmar ahir 11 nous casos positius respecte de la darrera actualització, situant el nombre d’actius en 63 persones. Així, el total de malalts des de l’arribada de la pandèmia al Principat, era de 918 pacients, 804 recuperats i 52 defuncions.
Toc d’atenció als joves
Segons les dades del Ministeri, la mitjana d’edat de gran part dels nous casos se situa per sota dels 30 anys. Per això, Benazet va voler adreçar un missatge a la població més jove, assegurant que malgrat «sentir-se invulnerables», han de ser corresponsables de la situació, recalcant que si bé ells poden passar la malaltia sense tantes complicacions, poden esdevenir «vectors de transmissió».
En qualsevol cas, el ministre va recordar que el país té una bona xarxa d’eines, tant de detecció de la malaltia com de rastreig dels aïllats, gràcies al centenar de rastrejadors disponibles actualment, que fan d’Andorra un lloc segur. En aquest sentit, Benazet va assegurar que actualment, s’estan realitzant unes 300 proves TMA diàries «que són molt més efectives que les PCR», i que l’Executiu pretén augmentar aquesta xifra de cara al final de l’estiu i la tornada de les vacances, pel fet que tots els nous casos s’han importat de l’estranger. Així mateix, el ministre també va explicar que Andorra forma part del projecte Covax, liderat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que agrupa diverses línies d’investigació d’una possible vacuna per la Covid-19 i que, un cop hi hagi una d’efectiva, es realitzarà un «repartiment equitatiu» entre tots els Estats membres del projecte. A més, també han establert contacte amb els països pròxims per tal que els tinguin en compte en cas d’aconseguir alguna vacuna. D’altra banda, el Ministeri de Salut està pendent dels medicaments diversos per tractar la malaltia, especialment de cara a la tardor i l’hivern, considerant el fet que és poc probable que aleshores hi hagi una injecció de prevenció.
Menys restriccions als estrangers
A la sessió del Consell de Ministres, i a petició del ministre de Salut, es va aprovar aixecar les mesures restrictives als estrangers. Concretament, a excepció dels països del continent europeu, les persones de fora només podien accedir al Principat «per causes majors demostrables». Així, a partir d’ara es cancel·la aquest requeriment però s’imposa un confinament domiciliari de quinze dies naturals, que es podrà evitar si s’acredita la immunitat a la infecció, o bé, es podrà reduir a set dies si els resultats de les proves diagnòstiques són negatives.
Servei de permanències mèdiques
Tanmateix, també amb la voluntat d’evitar contagis, el Ministeri de Salut va informar que a partir de l’1 d’agost, serà necessari demanar cita prèvia per poder fer ús del Servei de Permanències Mèdiques, a través del telèfon 871017.
De fet, Benazet va reconèixer que el sector sanitari encara pateix la tensió derivada pel retard de l’atenció per la inactivitat durant la pandèmia, però va considerar que era normal perquè «tots tenim pressió, al final».