PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotelers esperen que la taxa turística tingui un retorn al sector

Confien que la mesura serveixi per establir un diàleg publico-privat

Per Lídia López

Turistes passegen per l’avinguda Carelmany.
Turistes passegen per l’avinguda Carelmany. | El Periòdic / L.L.

L’endemà de la compareixença del cap de Govern, Xavier Espot, anunciant les mesures de l’Horitzó 23, el sector hoteler assegura que acceptarà «amb resignació» l’aplicació d’una taxa turística. Això sí, esperen que l’Executiu compleixi la promesa que la quantitat recaptada es destini a accions i mesures que promoguin el turisme.

En aquest sentit, la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, va assegurar que «els hotelers ho tenim coll avall», ja que és un afer que es troba sobre la taula des de l’anterior legislatura, i que sabien que la ministra Canals recuperaria. Per això, Canut va declarar que li agradaria que aquesta norma servís per establir taules d’interacció entre el sector i el Ministeri de Turisme, per tal que els empresaris, o una representació d’aquests, poguessin participar de la presa de decisions al voltant de l’import recaptat o aportant idees sobre projectes que es poden tirar endavant, és a dir, que s’establís una cooperació publico-privada tenint en compte que serà el sector qui «haurà de posar els seus mitjans per fer el recapte». «Si aquesta taxa ha de ser l’eina per establir un diàleg, potser ens convé, però si tot segueix igual, ens sentirem utilitzats i sense contrapartida», va confessar Canut. 

D’altra banda, la presidenta d’AHA va considerar que «potser no és el millor moment per anunciar aquesta mesura», fent referència que el context turístic actual és complicat. Així mateix, Canut també va reclamar que aquesta taxa ha de ser «equitativa» i s’ha d’aplicar «a tots els establiments per igual», indiferentment de la seva tipologia. Per últim, esperava que el Govern fes molta pedagogia al voltant de la taxa i deixessin temps per a l’adaptació.

En una línia semblant, el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va mostrar-se contrari a l’aplicació d’aquest tribut, però va  declarar que «sabem que és una qüestió que fa anys que està sobre la taula i pot ser que sigui necessària, així que estem resignats al fet que arribarà». D’aquesta manera, per Pujol el debat de veritat serà saber cap on aniran les quantitats recaptades. «Nosaltres esperem que tot tingui retorn directe al turisme i tot el que hi té a veure», va dir. 

Finalment, Pujol va considerar que s’haurà de veure com es fa el recapte de l’impost, posant en relleu que pot suposar una feina afegida per les empreses. Per això, el director de l’UHA va declarar que «ens agradaria poder formar part de la confecció del tribut». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT