PUBLICITAT

Jutjat un cap d'obra del primer accident mortal als Dos Valires

  • La Fiscalia l'acusa d'homicidi per imprudència greu i demana dos anys de pena
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La zona de la boca est on es va produir l'accident mortal Foto: TONY LARA

El Tribunal de Corts va asseure ahir al banc dels acusats a l'encarregat de nit de l'obra de la boca est (la d'Encamp), del túnel dels Dos Valires al febrer del 2007. Va ser llavors quan es va produir el primer dels tres accident laborals als Dos Valires que han causat víctimes mortals.

El treballador accidentat, resident portuguès de 23 anys, va perdre la vida en el seu primer dia de feina a l'obra. Prèviament només havia rebut una formació per tal que pogués fer servir un vehicle dumper que s'utilitzava per a extreure i transportar la runa des de l'interior del túnel a l'exterior. Precisament aquesta manca de formació específica que havia d'anar a càrrec de l'encarregat d'obra és el detonant que va portar al Ministeri Fiscal a imputar al processat d'ahir. A més, la fiscalia va explicar, arran de l'informe elaborat per un inspector de treball, que la víctima no duia el cinturó de seguretat posat, un fet que culpabilitzaria també al cap d'obra, encarregat que els seus treballadors fessin el treball d'acord amb les normes de seguretat establertes. A més, cal constatar que la víctima no tenia cap permís de conduir en vigor el dia de l'accident.

El processat, per la seva part, va reconèixer que la formació havia estat d'hores i que no la va realitzar personalment. L'encarregat de la mateixa obra durant el dia va testimoniar ahir que aquestes formacions s'acostumaven a fer «durant dos o tres dies». A més, segons va apuntar la fiscalia i va reconèixer el testimoni de l'encarregat de dia, la zona no estava suficientment il·luminada i mancaven certs elements per alertar als conductors del dumper que ja no podien anar més endarrere en cas de fer maniobres.

Presó condicional / Per tot, el Ministeri Fiscal va demanar per l'acusat una pena de dos anys de presó condicional i dos anys d'inhabilitació en el rol d'encarregat d'obra per un delicte major d'homicidi per imprudència greu. La fiscalia no va reclamar cap quantia econòmica ja que els familiars ja han estat degudament indemnitzats.

Per la seva part, la defensa va demanar una reducció de la pena sol·licitada pel Ministeri Fiscal a un any i una inhabilitació laboral d'un any com a màxim. Segons la defensa, «les deficiències de seguretat de l'obra», les quals no eren competència del processat, van ser les detonants de l'accident. Cap inspector de seguretat vigilava la zona durant la nit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT