PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per què crear una empresa a Andorra

Les motivacions que porten als emprenedors a establir el seu projecte laboral al Principat

Per Natàlia Mena

Les motivacions que porten als emprenedors a establir el seu projecte laboral al Principat
Les motivacions que porten als emprenedors a establir el seu projecte laboral al Principat | EL PERIÒDIC

El moment conjuntural que vivim és complex i davant la recessió econòmica que es preveu, són molts els que comencen a reorientar la seva vida professional i busquen noves oportunitats, bé perquè s’han quedat sense feina, bé perquè veuen que el futur de la seva empresa passa per una modernització i renovació de model que els deixarà fora, perquè l’automatització de la mà d’obra és un fet, o perquè moltes de les professions actuals desapareixeran i en naixeran de noves. Sigui pel motiu que sigui, la sensació que es respira és de canvi de paradigma i de molta incertesa.

Davant aquesta perspectiva, no és d’estranyar que hi hagi gent que es plantegi obrir-se camí professionalment en un país com Andorra. Aquest microestat sobirà situat al sud-oest d’Europa, amb una població d’aproximadament 77.747 habitants (a 31 de gener del 2020) i una extensió territorial de 468 quilòmetres quadrats, té una carta de presentació molt atractiva per a aquells que volen emprendre un negoci, de forma ràpida, confidencial i sense massa entrebancs burocràtics i de gestió.

Però exactament, quins són aquests avantatges dels quals tan se’n parla? Realment és tot tan senzill com s’explica?

Un dels factors que agrada bastant els futurs emprenedors o inversors és el fet que té una qualitat de vida elevada. En aquest sentit, cal destacar el baix índex de criminalitat, el sistema educatiu públic i gratuït de lliure elecció entre l’andorrà, el francès i l’espanyol, i des de fa poc, també en anglès. Té un bon i accessible sistema sanitari. Gaudeix d’un clima privilegiat; si es parla amb qualsevol andorrà, dirà que el país té 360 dies de sol, amb aire pur i espais naturals protegits que representen el 36% del territori.

Un altre dels aspectes que resulta especialment atractiu són els baixos impostos per societats. Entre les diferents jurisdiccions a Europa, Andorra és la millor alternativa per empreses; el seu regim fiscal és transparent amb un nivell impositiu molt competitiu, un 4,5% d’IGI, 10% màxim d’IRPF, 10% d’IRNR, 10% màxim d’impost de societats, 0% dividends. Això se suma la firma de convenis per evitar la doble imposició.

Continuant amb més elements que converteixen aquesta petita geografia del Pirineu en una bona zona per implantar un negoci té també especial rellevància l’alta competitivitat del seu marc legal, que s’ha transformat en els últims anys en una de les jurisdiccions de referència a Europa per tot tipus de companyia, així com els convenis fiscals, des del 2009, que s’han anat firmant i acords d’intercanvi d’informació fiscal de l’OCDE. Tanmateix s’han signat convenis per evitar la doble imposició (CDI) amb França, Espanya, Luxemburg, Portugal, Liechtenstein, Emirats Àrabs Units, Malta i Xipre. La voluntat del Govern d’Andorra és crear una xarxa de CDI per al desenvolupament del sector serveis. Els CDI faciliten la promoció de les inversions exteriors i afavoreixen la competitivitat de les empreses nacionals a l’exterior.

És clar que tot aquest ventall de possibilitats són punts a favor a l’hora de valorar establir una activitat en aquest país, però posar en marxa qualsevol aventura empresarial de forma segura requereix d’assessorament legal, d’experts que contemplin qüestions tan importants com: pactes de socis, acords d’inversió, contractes de distribució, publicitat, col·laboracions, adaptació i compliment de la normativa de protecció de dades i legislació aplicable als negocis digitals.

Un altre component que s’ha de tenir molt en compte és l’obtenció de la residència fiscal, això comporta tota una preparació de documents, la petició de l’autorització de residència i la baixa de la residència fiscal del país d’origen.

L’obertura del compte bancari és un altre de les accions que representa certa dificultat. El sector financer andorrà és modern, està configurat per poder operar globalment i forma un dels nuclis més sòlids del país, però aquest és un tràmit que necessita de la presentació de documentació i certa burocràcia que pot resultar complicada. A grans trets, el llistat bàsic de documents que és sol demanar és: document d’identitat original, documents de constitució de l’empresa, número d’identificació fiscal i els poders notarials a favor de les persones que s’encarreguin d’obrir i operar amb el compte, documents que acreditin l’activitat professional dels titulars i justificants fiscals i bancaris, com una carta de referencies bancària, els extractes del compte de l’últim any, una còpia de l’última declaració d’impostos efectuada en el país de residència fiscal i comprovants sobre l’origen dels fons.

Així doncs, és important fer una anàlisi i un bon pla de viabilitat del projecte per tal d’assumir amb garanties el futur de l’empresa que es vulgui tirar endavant. És clar que el 100% de seguretat és molt difícil d’assumir, sempre hi ha un component de risc, però estar ben assessorat, sobretot si és d’algun professional local, és clau per poder llançar-se amb paracaigudes pels nostres somnis, i Andorra sembla ser un bon lloc per fer-ho. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT