PUBLICITAT

Andorra la Vella

Sant Jordi no és una festa d’estiu

Tot i la il·lusió dels comerciants la societat no es va sentir atreta pel format ajornat

Per Lídia López

Una clienta compra un llibre a La Puça.
Una clienta compra un llibre a La Puça. | El Periòdic / L.L.

El Sant Jordi d’estiu no va atraure els andorrans. Tot i les ganes que els comerciants van posar per recuperar la diada perduda per la situació de la Covid-19, les restriccions per seguretat i el nul ambient festiu no van convidar a la gent a fer el pas endavant i celebrar la jornada, que va quedar com un record anecdòtic.

A la llibreria La Puça, van estar oberts del matí al vespre per tal d’atendre a tothom que volgués comprar un llibre. L’establiment va anar rebent clients de forma esglaonada, sense cap d’aglomeració, al llarg de tot el dia. La gent esperava el torn a fora i es desinfectava les mans per entrar a la botiga, un hàbit ja assumit per tots els andorrans, però especialment en un establiment com aquest, on el contacte amb el producte és constant per trobar el títol que vols.

En aquesta ocasió, però, les persones que s’acostaven a l’establiment ho tenien força clar. I és que hi va haver un llibre que va destacar per sobre de la resta com el més venut, segons va explicar la gerent de La Puça, Anna Riberaygua. Es tracta de Les set plagues de BPA, del periodista Ricard Poy, que també sortia a la venda ahir mateix, fruit de tres anys d’investigació i documentació al voltant del cas de BPA. Una altra de les novetats que va tenir un bon volum de vendes va ser Un tomb per Andorra a través de la seva història, de Pere Moles Aristot, on fa petites pinzellades històriques del Principat i que l’autor va escriure en temps de confinament. A més, es destinaran dos euros de cada exemplar venut al fons solidari contra la Covid-19.

El factor local va tenir un gran pes a l’hora d’adquirir els llibres, i un dels altres més venuts va ser el d’Aurora Casadevall, Quaranta-tres anys a la sanitat d’Andorra, on l’autora detalla la seva experiència com a llevadora i infermera al sistema de salut del Principat. I en un registre completament diferent, també van destacar en vendes Les oliveres i altres paisatges perduts, el llibre de poesia i il·lustracions d’Eva Arasa, i també la segona edició de Persona jurídica en el dret andorrà, escrit per Joan Manel Abril, ambdós també amb poc temps a les prestatgeries.

Les roses es queden a la botiga  

Però de la mà dels llibres, en aquesta jornada sempre hi va la rosa, que va patir menys sort. Així, mentre que a les llibreries sí que van notar més moviment, encara que no exagerat, a les floristeries la festa va passar com un dia qualsevol. Els establiments ho tenien clar, i és que notaven una manca d’informació generalitzada de cara a la festa, que feia que molt poca gent fos coneixedora d’aquesta reprogramació. Per això, a establiments com la Floristeria Les Roselles, van optar per regalar alguna unitat als seus clients més fidels per tal de donar sortida a unes flors que, malauradament, van restar majoritàriament sense ser regalades.

Es va intentar, però no va poder ser. Mancaven l’ambient festiu del dia, les parades infinites i l’alegria de la primavera. Sant Jordi no és una festa d’estiu, així que Andorra haurà d’esperar al 2021 per viure una jornada del llibre i la rosa de veritat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT